3FM nieuws

Alles wat je moet weten over Noah Kahan voor zijn AFAS Live show

foto: Albumfoto: Album
  1. Nieuwschevron right
  2. Alles wat je moet weten over Noah Kahan voor zijn AFAS Live show

Eind vorig jaar stond hij nog in Paradiso, maar iedereen daar wist al dat ze hem nooit meer in zo’n intiem zaaltje zouden zien. Deze zondag staat Noah Kahan (27) in de grotere AFAS Live en keert hij in augustus alweer terug voor de Ziggo Dome. Wie is dit folkpop fenomeen eigenlijk?

Wie is Noah Kahan

Noah Kahan groeit op in een Amerikaanse boerderij in Vermont, Verenigde Staten. Met een vader die hem gitaar leert spelen en een moeder die hem leert schrijven was de voedingsbodem voor zijn muzikale carrière al gauw gelegd. Noah is acht als hij begint met liedjes schrijven, die hij vervolgens publiceert op YouTube en Soundcloud.

Negen jaar later brengt de zanger volwaardig muziek uit onder zijn eigen naam én staat hij in het voorprogramma van de Duitse rockband Milky Chance. Noah laat zich inspireren door artiesten als Mumford & Sons en The Lumineers en wil zelf ook muziek maken waar folk en pop elkaar kruisen. Refreintjes en coupletjes plaatst Kahan op zijn TikTok-pagina om te testen wat zijn volgers ervan vinden.

Stick Season

Zo plaatst hij in 2020 het eerste couplet van de latere 3FM Megahit ‘Stick Season’ op TikTok. Fans zijn vanaf het eerste moment enthousiast, alleen staat zijn tweede plaat I Was / I Am voor de deur, waardoor ‘Stick Season’ wordt ondergesneeuwd. Kahan krijgt alsmaar de vraag hoe het met dat andere nummer zat en of die ook gespeeld wordt tijdens zijn shows.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Twee jaar later verschijnt album nummer drie, met de bijpassende naam, Stick Season. En jawel, het gelijknamige nummer waar fans al die tijd naar smachten, is te vinden op deze plaat. Het liedje verwijst naar de tijd dat in Vermont alle bladeren van de bomen vallen, dat vaak getypeerd wordt als de ellendige tijd van het jaar waarin het vooral koud en grijs is. Desondanks heeft het liedje een hoopvolle ondertoon, met een verwijzing naar de betere en warmere dagen.

Creatief proces

Met dit nummer op zijn nieuwste album breekt Noah Kahan dan definitief door. Daarnaast weet Kahan zich constant relevant te houden door zijn nummers opnieuw uit te brengen met featurings van andere artiesten. ‘Northern Attitude’ is bijvoorbeeld ook te beluisteren met de warme stem van Hozier erbij. Op ‘Homesick’ hoor je Sam Fender, en vind je Post Malone op ‘Dial Drunk’.

Op die manier voelt de muziek van Noah Kahan alsmaar springlevend. In een interview met HUMO vertelt de singer-songwriter dat kunst volgens hem constant in beweging is. Volgens hem is een liedje niet "af", wanneer het eenmaal gepubliceerd is. Zo is een live-versie, of een remix op TikTok altijd anders dan de oorspronkelijke studioversie. “Ik wil zo veel mogelijk mensen raken met mijn muziek, en dan maakt het me niet uit welke weg ik daarvoor moet volgen”, vertelt hij. Vanavond mag hij dat proberen!

Noah Kahan staat zondag 25 februari in de Afas Live. Op zaterdag 24 augustus is hij te vinden in de Ziggo Dome, waar nog kaarten voor beschikbaar zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie