3FM nieuws

Bob Dylan aangeklaagd wegens racisme

  1. Nieuwschevron right
  2. Bob Dylan aangeklaagd wegens racisme

Zanger Bob Dylan door Kroaten aangeklaagd voor racisme.

Bob Dylan, met name in de jaren '60 prominent voorvechter van de burgerrechtenbeweging in de VS, wordt nu zelf door een groep Franse Kroaten beschuldigd van racisme. Reden hiervoor is een uitlating in de Franse editie van Rolling Stone Magazine.

Servië en Kroatië

In een interview met het blad praat de zanger over slavernij en hoe dat tot op de dag van vandaag voor frustratie zorgt bij donkere mensen. Vervolgens vergelijkt hij dit met Joden en Nazi's en met Serven en Kroaten: "If you got a slave master or Klan in your blood, blacks can sense that. That stuff lingers to this day. Just like Jews can sense Nazi blood and the Serbs can sense Croatian blood." Servië en Kroatië waren van 1991 tot 1995 met elkaar in oorlog.

"Spoort aan tot haat"

Vlatko Maric, voorzitter van het Kroatische wereldcongres, liet aan International Business Times weten dat hij van mening is dat de uitlatingen van Dylan aansporen tot haat en dat de zanger daarom voor de rechter wordt gesleept. Als Bob Dylan schuldig wordt bevonden, kan hem dat een boete opleveren.

Inzet voor burgerrechten

Voor zijn inzet voor burgerrechten kreeg Bob Dylan vorige week een medaille van de French Legion of Honor, de hoogste Franse onderscheiding. Vorig jaar ontving de zanger al de Presidential Medal of Freedom van president Obama.

Ster advertentie
Ster advertentie