3FM nieuws

Netflix schrapt zelfmoordscène uit 13 Reasons Why

  1. Nieuwschevron right
  2. Netflix schrapt zelfmoordscène uit 13 Reasons Why

In het eerste seizoen van de Amerikaanse tienerdrama-serie 13 Reasons Why is expliciet te zien dat hoofdpersoon Hannah Baker haar polsen doorsnijdt. Na veel ophef, kritiek en zorgen over "copycat-suicides" schrapt Netflix nu, 2 jaar later, de scène.

Zelfmoord onder tieners

In het eerste seizoen was de zelfmoord van Hannah heel expliciet te zien. Hiermee wilden de makers tieners bewust maken van het probleem rondom zelfmoord. Maar was het wel zo verstandig om deze beelden uit te zenden? Juist omdat voornamelijk tieners de serie kijken? Volgens critici gaf de scène een te romantisch beeld van suïcide en zou het tegenovergestelde effect uitlokken.

Bij het tweede seizoen is de volgende videowaarschuwing te zien bij elke aflevering: Zit jij in de knoop met jezelf of heb je vragen over zelfdoding? Kijk dan op 113.nl of bel 0900-0113.

Seizoen 3

Het derde seizoen schijnt aan het einde van de zomer op Netflix te staan. Nu de lancering hiervan dichterbij komt, willen de showmakers van 13 Reason Why en Netflix het goed aanpakken. Daarom hebben zij besloten het eerste seizoen opnieuw te editten. De zelfmoordscène hebben ze om die reden verwijderd. Hierbij verklaart Brian Yorkey, show maker, het volgende:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

We hebben nog geen officiële trailer van het nieuwe seizoen voorgeschoteld gekregen, dus over de inhoud valt alleen nog te speculeren. Wat we wél weten is dat Hannah Baker niet meer het middelpunt zal zijn. Van haar hebben we in seizoen 2 écht afscheid genomen! Iemand anders zal in de spotlight stappen, maar wie... dat is nog de vraag! Dylan Minnette (Clay) laat ons via Twitter in ieder geval weten dat het beste er nog aankomt!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het verhaal achter 13 Reasons Why

13 Reasons Why gaat over de zelfmoord van een 17-jarig meisje, Hannah Baker. Ze spreekt cassettebandjes in en richt deze aan de mensen die -in haar ogen- verantwoordelijk zijn voor haar dood. Deze tapes vormen bij elkaar haar dertien redenen om zelfmoord te plegen. In het tweede seizoen proberen de betrokken personen hun leven na de confronterende tapes weer op te pakken. Dat blijkt alleen niet gemakkelijk nadat nieuwe gebeurtenissen en bekentenissen zich voordoen...

Zo'n 10 jaar geleden las de 16-jarige Selena Gomez het boek 'Thirteen Reasons Why' van Jay Asher. Zowel Selena zelf als haar fans kunnen zich in het verhaal vinden. Jaren later lukte het Selena de serie ook bij Netflix aan de man te brengen en wist zij haar debuut te maken als producer. Selena: "Ik wilde het boek eerst omtoveren tot een film, totdat de mensen van Netflix voorstelden om er een serie van te maken. Het boek leest als een serie en we konden de karakters op deze manier veel beter uitdiepen". Zo ontstond er dus geen film, maar een serie naar het boek van Jay Asher. Selena zou eerst zelf de hoofdrol spelen als Hannah Baker, maar toen ze Katherine Langford zag, wilde ze dat zij de rol kreeg. In haar hoofd had ze Hannah altijd precies zoals Katherine voorgesteld.

Ster advertentie
Ster advertentie