3FM nieuws

Damien Rice had wat goed te maken met Nederland

  1. Nieuwschevron right
  2. Damien Rice had wat goed te maken met Nederland

"Sorry if I talk too much. A few years back I played in Amsterdam and I barely said two words. I'd like to make it up to you!" En dat heeft 't publiek geweten tijdens zijn concert donderdagavond (7 juli) in de tuinen van Paleis Soestdijk.

(Foto: Ben Houdijk)

Mini festival

De man van de prachtige liedjes '9 Crimes', 'The Blowers Daughter en 'I Don't Want To Change You', stond donderdagavond in de tuinen van Paleis Soestdijk. 3FM-DJ Herman Hofman was er ook: "Zo bizar dat men toestemming heeft gegeven om mensen bier te laten drinken en peuken op de grond te gooien in de tuinen van een Paleis. Heel tof en niet te begrijpen!" Een lommerijke omgeving die omgetoverd is tot mini-festival, inclusief foodtrucks en wachtrijen voor de toiletten. Damien Rice had de eer om de de reeks van vier concerten af te trappen.

Piemels en sperma

Iets meer dan een jaar geleden stond hij in een uitverkocht Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Ook al zo'n prachtige locatie, maar de concerten konden niet meer van elkaar verschillen. Waar hij toen stoïcijns zijn liedjes afwerkte en geen woord zei, werd vanavond ieder liedje geïntroduceerd met een lange monoloog vol inspirerende woorden, maar soms ook platte verhalen over piemels, seks en sperma.

(Foto: Ben Houdijk)

"Ik mocht in haar bed slapen"

Het mooie 'Delicate' werd bijvoorbeeld ingeluid met een verhaal over de kleine jongen Chris die in zijn puberteit 'nieuwe dingen' ontdekt en daar voorzichtig mee om leert gaan. Hij vertelt over de tijd dat hij geen geld meer had en bij een vriendin moest crashen "Ze zei dat ik wel in haar bed mocht slapen, dus ik was blij! Totdat ze me liet weten dat zij dan wel in 't bed van haar zusje sliep... 'Even wat tijd voor jezelf is misschien goed', zei ze. Nou, ik heb wat tijd met mezelf doorgebracht, maar het werd wel een zooitje.."

Het was een fijn contrast met de zwaar geladen liedjes. Er werd zowaar gelachen en natuurlijk ook gewoon gehuild. En ook de inspirerende quotes ontbraken niet. Herman Hofman: "Het is zo knap dat hij elk probleem dat gerelateerd is aan de liefde, zo perfect weet te typeren."

"When you fall in love you don't always realize that falling is a part of that." - Damien Rice

(Foto: Ben Houdijk)

On-Nederlands stil

3FM-DJ Timur Perlin was er ook: "Het was heel stil, on-nederlands stil. Twee uur lang liep er bijna niemand. Ik durfde bijna niet naar de wc te gaan, want het gekraak van het grind onder m'n voeten overstemde Damien Rice. Mensen liepen letterlijk op hun tenen."

Naast de wat bekendere nummers, werden we ook getrakteerd op wat minder bekende pareltjes met als uitschieter 'I Remember'. Toch was '9 Crimes' de favoriet van Timur: "De stem van Lisa Hannigan (het meisje die op de plaat meezingt) doet 'ie gewoon zelf met kopstem en verdomd, je mist haar niet eens. Dat is knap!"

"People think I'm depressed, but compare it to taking a shit. Sometimes you just have to get it out. I make a living of taking a shit." - Damien Rice

Iedereen heeft deze avond gekregen wat hij wilde. De echte fans kregen de kans om zelf wat onbekendere liedjes aan te vragen, maar ook de 'hits' kwamen allemaal voorbij. Het was klein en intiem, maar ook groots en overweldigend. Timur: "Ongelooflijk hoe één man met één gitaar zo'n publiek twee uur lang kan betoveren."

Kijk hier alle foto's van het concert terug.

Ster advertentie
Ster advertentie