3FM nieuws

Eerste uitzending

  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste uitzending

Lichte muziek ter begeleiding van uw dagelijkse bezigheden uitgezonden tijdens de werkuren. Dat is de doelstelling achter Hilversum 3. Op 11 oktober 1965 wordt de zender officieel geopend door minister Maarten Vrolijk van Cultuur.

Op 11 oktober 1965 wordt de populaire Nederlandse radiozender Hilversum 3 officieel geopend met een toespraak van minister Maarten Vrolijk van Cultuur. De zender is voorlopig alleen tussen 9 uur ’s morgens en 6 uur ’s avonds te ontvangen via de FM-band en de draadomroep. De KRO is de eerste omroep op Hilversum 3.

Beluister de toespraak van minister Vrolijk:



Eerste plaat
'Fanfare Rock' van Horst Fisher is de eerste plaat die via het derde Nederlandse radionet (zoals minister Vrolijk het noemt in zijn toespraak) wordt gedraaid. In tegenstelling tot 'Paint It Black' van de Rolling Stones, wat velen nog altijd denken.

Eerste omroep
De KRO is de eerste omroep die op Hilversum 3 uitzendt. Henk Terlingen, Henk van de Boogaards (alias Henk van Dorp), Ted de Braak, Bob Bouber, Johnny Hoes, Donald de Marcas en Henk Bouwman zijn in de jaren zestig veel bij de KRO op Hilversum 3 te horen.

Eén van de eerste discjockeys
Eén van de eerste discjockeys op Hilversum 3 is Henk Terlingen. Op 18-jarige leeftijd begint hij in 1959 als omroeper bij de KRO. Samen met Henk van de Bogaards (Henk van Dorp) maakt Henk Terlingen vanaf oktober 1965 succesvolle programma’s op Hilversum 3. Hij speelt het typetje Hullekie Dullekie dat verzoekplaten draait.

Apollo Henkie
Henk Terlingen maakt in 1966 zelfs een single. In 1967 wordt hij presentator van Sport In Beeld, het latere Studio Sport. In 1969 wordt hij bekend als Apollo Henkie als hij de historische eerste maanwandeling van astronaut Neil Armstrong van commentaar voorziet. Vanaf oktober 1972 presenteert Henk Terlingen iedere woensdagavond op Hilversum 3 De Paul Meier Show.

Geschorst wegens vloeken
Als op 4 april 1973 een uitzending vanaf het gestrande zendschip van Radio Veronica in Scheveningen door de NOS-leiding wordt verboden, begint hij met een heftige vloek. Hij wordt onmiddellijk geschorst.

Begin 1976 treedt Henk Terlingen in dienst van de Veronica Omroep Organisatie. Binnen drie maanden is hij vertrokken na een fikse ruzie met Rob Out.

Terlingen overleden
Henk Terlingen gaat het bedrijfsleven in. In 1991 keert hij terug in Hilversum als redacteur van de AVRO-televisieprogramma’s Karel en Stop De Persen. Zijn laatste omroepfunctie is eindredacteur bij de sportafdeling van RTL-Nederland. Op 12 juli 1994 overlijdt de legendarische presentator Henk Terlingen op 52-jarige leeftijd aan een ernstige ziekte.

Ster advertentie
Ster advertentie