3FM nieuws
BNNVARA

Zijn al die 1,5 meter bordjes echt nodig?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn al die 1,5 meter bordjes echt nodig?

Overal kom je ze tegen: bordjes die aangeven dat je 1,5 meter afstand moet houden. Maar is dat echt allemaal nodig? Houden mensen zich er ook aan? Sander vroeg het gedragspsycholoog Suzie Geurtsen.

Ook in de 3FM studio hangen papiertjes en bordjes om iedereen te herinneren aan de coronamaatregelen. Sander vraagt zich af of deze bordjes wel nut hebben: "Ik heb een beetje het gevoel dat dat helemaal niks doet, dat iedereen denkt: ik bepaal zelf wel waar ik loop."

Houden wij ons minder aan de regels?

Mensen houden zich steeds minder aan de coronamaatregelen. "We horen natuurlijk dat het steeds beter gaat, dan hebben we ook het idee dat er minder gevaar is, en willen we minder moeite doen om ons aan de regels te houden.". Wanneer de maatregelen dan versoepelen versterkt het gevoel dat die regels minder belangrijk zijn.

alsjeblieft, een sticker

Je krijgt geen beloning als je je houdt aan die 1,5 meter bordjes. Er staat niet direct iets tegenover. Daardoor vinden mensen het steeds minder belangrijk om zich te houden aan bijvoorbeeld looproutes. De motivatie ontbreekt legt Suzie uit in het gesprek met Sander.

Domme wezens

Toch doen die A4-tjes wel iets. Suzie legt uit dat we heel veel dingen onbewust doen. Zoals het dicht bij elkaar staan. Dit is iets wat we gewend zijn. Dus op de momenten dat het nodig is, is het handig dat je er aan herinnert wordt door bijvoorbeeld een bordje. Lachend reageert Sander hierop: "Wat zijn we eigenlijk domme wezens met z'n allen.''

Check hieronder het hele interview, daar vertelt Suzie ook of we na de Coronacrisis extremer gaan leven.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie