3FM nieuws

Test: heb jij last van een winterdip?

  1. Nieuwschevron right
  2. Test: heb jij last van een winterdip?

Waarom hebben zoveel mensen last van een winterdip? Doe de test, krijg vijf tips en een superonwijstof cadeautje waarmee je tenminste echt iets kan in het leven.

Scroll voor de test heeeelemaal naar beneden.

Zomer, ik mis je

Ken je dat gevoel dat je er eind januari achterkomt dat het nog &$#*@% lang duurt tot het EINDELIJK weer een keertje zomer is? Je vertrekt in het donker en komt weer thuis in het donker, de lucht is grijs en grauw, je ziet er continu ziek uit met je lijkbleke gezicht en je winterjas wil je in de fik steken (en dat ga je doen ook).

But why, WHY?!

Maar hé, aan alles komt een einde. En — wees gerust — je bent niet de enige die zich zo voelt. Heel veel Nederlanders lijden aan een winterdip. Een half miljoen lotgenoten (!) moeten het zelfs doen met een echte winterdepressie. En dan dat is past echt heel zwaar...

Een verstoorde bio-klok

Over de oorzaak van een winterdip of winterdepressie wordt nog getwist. Mensen die er verstand van hebben, zeggen dat het komt door een flink verstoorde biologische klok. Het licht stuurt ons bioritme aan en omdat er in de winter zo'n beetje NUL licht is, is die biologische klok dus helemaal de weg kwijt. Je lichaam denkt overdag dat het nacht is en maakt onbedoeld extra slaaphormonen aan. Daarom voel je je extra moe.

Wat kan ik doen?

Je overgeven en wegkwijnen in je eigen ellende is een optie... Maar je kunt ook NEE zeggen tegen de winterdip. De GGD adviseert lichttherapie. Dan stellen ze je ogen bloot aan superfel licht waardoor je bioritme wordt gefopt (zonder dat het moet lachen zeg maar). Maar ja, daarvoor heb je een of andere lamp nodig en die heeft niet iedereen op zijn nachtkastje staan. Dus daarom geven we je hieronder vijf andere tips:

1. Beweeg, sport, doe iets!

Endorfine is je grote vriend tijdens deze bittere tijden. Door te bewegen en te sporten maakt je lichaam endorfine aan en daardoor voel je je goed. Als je het niet erg vindt om jezelf met -5 graden in een legging te hijsen voor een blokkie om, doe dat dan, want buiten bewegen is ook nog eens goed voor de weerstand.

2. Doe zoveel mogelijk dingen die je leuk vindt

Dat klinkt logisch, maar denk er eens over na... Hoe vaak zeg je meh, ik blijf thuis. Juist ja. Doe dat dus niet. Ga er op uit. Organiseer shit met je vrienden waarvan je energie krijgt, zoals naar de bios gaan, een hele avond Risken of een ingewikkelde taart bakken met je oma. Verzin wat. Kom op, je kan het.

3. Gooi extra vitamines naar binnen

Door het gore ehh... gure weer heeft je weerstand het zwaar te verduren. Trakteer jezelf daarom op extra pitamientjes (vooral vitamine D voor extra energie).

4. Sla Sint-Janskruid in

Van Sint-Janskruid word je niet per se high, maar ga je je wel lekker voelen. Het kruid beïnvloedt de lichaamseigen stoffen in de hersenen die een rol spelen bij stemmingen en emoties. Je kan er thee van zetten of in pil-vorm kopen bij de drogist. En dat voor slechts een paar eurootjes.

5. Boek een vakantie naar de zon

Schraap al je spaarcenten bij elkaar en boek zo'n cheap ass vakantie naar de zon. Waar je niks hoeft. Waar je alleen jezelf de hele dag hoeft in te smeren met dure zonnebrand. Zuig al die zonnestralen op. Zo kun je je er echt wel weer even tegenaan.

Doe de test: heb jij last van een winterdip/winterdepressie?

Ster advertentie
Ster advertentie