Naar homepage
3FM nieuws

Låpsley: "I'm shit scared when I have to perform!"

  1. Nieuwschevron right
  2. Låpsley: "I'm shit scared when I have to perform!"

Låpsley over podiumangst, discriminatie in de muziekwereld en kipnuggets met haar gezicht erop.

Låpsley is de artiesten naam van Holly Fletcher, een 20-jarige artiest uit Engeland. Je kunt haar kennen van 3FM Megahit 'Operator', een moderne discotrack. Maar Holly's muzikaliteit gaat veel verder dan een catchy discodeuntje, ze blijkt een creatief producer-wonder te zijn! We spraken haar na haar optreden in de 3FM-studio.

Long Way Home

Holly's debuutalbum staat niet vol met cliché-matige liefdesliedjes uit haar tienerjaren. Integendeel. De titel Long Way Home is een metafoor voor alle belangrijke gebeurtenissen in haar leven. Ze verhuisde op haar zeventiende naar Londen en liet haar academische toekomst schieten om zich op de muziek te richten, wat voelde alsof ze zichzelf teleurstelde. Daarnaast had Holly ook nog eens een moeizame relatie met iemand die aan dwangneuroses leed.

"Het was een vreemde situatie waar ik in zat, alsof ik het moest opnemen tegen een derde persoon in die relatie, die ziekte. Dat gaf me heel veel inspiratie voor mijn album."

Het schrijven van haar tweede album stelt Holly expres uit tot ze klaar is met touren. Ze wil geen saai 'Ik zat dus in de tourbus'-album maken, maar echt leven en dingen meemaken om over te kunnen schrijven. Precies zoals ze deed met het indringende 'Hurt Me'!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Shit-scared

Hartstikke tof, het maken van een mooi album, maar dat betekent ook dat je 'm live moet gaan spelen! Als ik daarover begin, onderbreekt ze de zin met een zenuwachtig "Oh, don't start! I'm shit scared when I have to perform!" Ze treedt nu twee jaar op en begint het eigenlijk pas net leuk te vinden. Maar hé, oefening baart kunst.

"Ik moet mezelf eraan herinneren dat het publiek naar mijn concert komt om een leuke tijd te hebben. Ze zijn er niet om me af te zeiken! Dat dacht ik eerst wel."

En als er dan onverhoopt tóch iets fout gaat, improviseert ze de boel bij elkaar. Tekst vergeten? Dan verzin je ter plekke een gloednieuw couplet: "Mensen vinden dat uiteindelijk nog leuk ook!"

Ook leuk: Snapchatfilters testen met Giel.

Erkenning

Naast het schrijven en zingen is Holly ook verantwoordelijk voor het produceren van haar tracks, iets dat niet heel vaak voorkomt in de muziekwereld. Ze vindt het dan ook irritant als ze in het singer-songwriter-genre wordt gezet, terwijl ze dat eigenlijk niet is.

"Je zou James Blake of Caribou nooit een singer-songwriter noemen, waarom mij dan wel? Ik doe precies hetzelfde en verdien dezelfde credits voor mijn werk."

Ze is dan ook fan van vrouwen in de business die wél hun mond opentrekken en dezelfde status 'opeisen', zoals Grimes en Wondagurl.

"Er is wel een beweging gaande van eerlijkheid die de issues in de muziekindustrie aan de kaak stelt. Het geeft een stem en erkenning aan de vrouwelijke muzikanten en producers die dat eerst niet hadden."

Lekker eigenzinnig

Die serieuze standpunten worden bij Låpsley vakkundig afgewisseld met klinkklare onzin. Haar Instagram-account staat vol met meme's, photoshopjes en grappige selfies. Haar favoriete posts zijn die waar ze haar gezicht op eten photoshopt: bonen, een saucijzenbroodje, kipnuggets... Het staat er echt allemaal. Waarom in godsnaam?

"Er zijn al zoveel perfecte Instagram-accounts en ik wil dat de mijne gewoon reflecteert wie ik ben. I like having a laugh and I like chicken nuggets! Als dat betekent dat ik daardoor minder volgers krijg, prima."

Polkadot tuinbroeken

Als afsluiter vraag ik Holly welke vraag ze het liefst gehad zou hebben in dit interview. Ze begint te lachen: "What the fuck is going on with your outfit today, Holly?"

Ze draagt namelijk een gestipte tuinbroek die blijkbaar zó comfortabel is dat ze serieus overweegt om hem in tien verschillende stoffen te laten maken en nooit meer iets anders aan te trekken: "I quite like looking like a toddler!"

Meer zien?

Check hier haar optreden bij 3FM.

Ster advertentie
Ster advertentie