3FM nieuws

1975 redenen waarom The 1975 te gek is

  1. Nieuwschevron right
  2. 1975 redenen waarom The 1975 te gek is

Het is zeker de moeite waard om je even in deze Britse band te verdiepen!

Matty, Adam, George en Ross vormen samen The 1975 en hebben nu de 3FM Megahit te pakken. 'Love Me' is deze week extra vaak te horen op 3FM. Veel mensen weten nog niet zoveel van deze band uit Manchester. Wie zijn The 1975 en wat willen ze ons vertellen met hun muziek? Tijd voor een lijstje!

1. De naam is alles

Als je een band begint is een goede naam bedenken één van de eerste dingen waar je druk mee bent. In het geval van The 1975 is dit zeker waar. Ze zijn maar liefst vier keer gewisseld van naam tot ze definitief voor The 1975 kozen. Eerst noemden ze zichzelf The Slowdown, Bigsleep, Drive Like I Do en Talkhouse. Waarom ze zich uiteindelijk kozen voor The 1975? Frontman Matty Healy licht toe:

"I met an artist while I was on holiday. He gave me a book that must've been a diary to a previous owner, it was full with mad scribblings and notes. The writer had dated one of the pages 'the 1st of June, The 1975'. And that just seemed like quite an appropriate title."

2. Waar gaat 't allemaal over?

Met maar liefst veertien jaar op de teller is The 1975 geen bandje dat in één klap roem en bekendheid heeft vergaard. De mannen startten in 2002, rond hun vijftiende, nadat ze eerst allemaal wat ervaring op hadden gedaan in punky coverbands. Van dat stijltje zijn ze goed afgestapt: inmiddels maken de heren supersynthy indiepop met lekker zwoele vocals. Wait what? Ja. Genre is een beetje lastig met de sound van deze jongens. Zo klinkt het in ieder geval nu:

Het eerste studioalbum, The 1975 getiteld, dealde qua lyrics nog vooral met de ervaringen van de jongens toen ze tiener waren. Liefde, toekomstdromen, seks en hier en daar wat drugs... Er wordt van alles besproken op de plaat. Matty liet weten dat 'Chocolate' een metafoor was voor zijn wietgebruik.

Voor hun tweede album slaan ze een bredere weg in én gaan ze ook meteen maar voor een langere titel: I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of It. Hatsa. Waar die plaat over gaat?

"This record is about the excitement and the apprehension and the cacophony of this world and this industry and all of the things that come with being an upcoming band. A rising new band. That’s what people want to hear, right?"

Iets met blij zijn, de veelzijdigheid van de wereld en de struggles van een upcoming band dus. En daar hoort ook een stukje kritiek bij, bijvoorbeeld op de celebrity cultuur van tegenwoordig.

3. Love Me

Matty hangt in de video voor 'Love Me' rond kartonnen figuren van popsterren en acteurs, die symbool staan voor alle fake vriendschappen tussen artiesten die je in je timeline voorbij ziet komen.

"I found this weird social hierarchy was constructed based on who you had pictures with. Then I started to think, 'How can you all be such good mates?' How is Sam Smith everyone's mate?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De bandnaam doet denken dat hun muziek in het teken staat van de seventies, maar hun sound is juist direct terug te leiden naar de eighties. Je vindt invloeden van artiesten als Human League en Duran Duran, en ook geven de heren aan dat ze zich graag laten inspireren door Michael Jackson en Peter Gabriel.

Hun sound viel niet meteen bij iedereen in de smaak. In 2014 kregen ze van het Britse muziekplatform NME zelfs een award voor Worst Artist. Auw. Maar the times they are a changin': dit jaar werden ze genomineerd in de categorie Best Band.

4. Goals

De mannen proberen met de tijd mee te gaan. Omdat iedereen tegenwoordig op wel twintig verschillende manieren naar wel honderd verschillende artiesten luistert, heeft The 1975 als doel gesteld om in zoveel mogelijk genres te passen. Ze willen zichzelf niet vastleggen aan één genre en idee van 'zo moet het'.

Matty: "I want to be representative of this generation. Everybody consumes music all over the place and I just want to be truly modern."

Maar het moet ook weer niet té serieus worden. En dat gebeurt ook niet. De band beschikt over een lekkere dosis zelfspot. Het Britse bandje Reverend & The Makers tweette laatst dat The 1975 zichzelf niet zo serieus moet nemen. Matty kaatste de bal terug met een serie tweets die hij van Kanye had gekopieerd. Waarom moeilijk doen als Kanye het perfecte format voor een Twitter rant heeft klaarstaan?

5. Sorry 2.0

Naast het Tweeten en Facebooken heeft The 1975 gelukkig ook nog tijd om goede muziek te maken. De band tourt in maart en april door Engeland en Europa, en is momenteel bezig met wat extra promo hier en daar. Check hieronder bijvoorbeeld hoe ze 'Sorry' van Justin Bieber transformeerden in een zwoele saxofoonplaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

6. Klaar nu

Ja, je denkt toch niet echt dat we 1975 redenen gaan bedenken? Dit was 'm, hoor! Leest u vooral vrolijk verder op 3FM.nl :).

Ster advertentie
Ster advertentie