3FM nieuws

X-Lab: Luister naar het verhaal van Sherin (16)

  1. Nieuwschevron right
  2. X-Lab: Luister naar het verhaal van Sherin (16)

"Ik wil het helemaal goed doen, lukt dat niet, dan raak ik de kluts kwijt."

De verhalen van onze acht eindexamenkandidaten van X-Lab lopen nogal uiteen. Eigenlijk is de enige echte gemeenschappelijke deler dat ze dit jaar eindexamen doen.

Uitserveren in podcasts

Daarom leek het ons wel aardig om de verhalen van onze acht op te tekenen en uit te serveren in de vorm van podcasts.

Afgezakt naar het VMBO

We trappen deze serie luisterverhalen af met Sherin uit Den Haag, die dit jaar eindexamen doet op het VMBO. Alles wees er aanvankelijk op dat ze eindexamen zou doen op het VWO, maar binnen een paar jaar is ze een aantal niveaus gezakt.

Het gekke is: dit komt niet omdat ze te dom is voor VWO, maar omdat ze bang is om dom gevonden te worden. Door deze faalangst blokkeert bijna alles, terwijl ze dondersgoed weet wat er mis is. Luister hieronder naar Sherins verhaal.

X-Lab podcast, aflevering 1: Prestatiedruk

ZIe je geen podcast? Klik dan hier
(Muziek door Podington Bear en Setuniman)

Druk op de ketel

Je kunt er van op aan dat Sherin niet de enige scholier is met een dergelijke klacht. We schreven al dat de prestatiedruk voor jongeren almaar groter wordt, die op grote schaal stress, burn-outs en aanverwante stoornissen veroorzaakt.

Veel meer dan vroeger wordt van jongeren verwacht dat ze het heft in eigen handen nemen. Profielkeuze op de middelbare school, de aansluitende studiekeuze, bijbaantjes die al goed voor je CV moeten zijn, wel of geen tussenjaar, en een financieel leenstelsel dat ook niet echt helpt om de druk van de ketel te halen.

Sleutelen aan zelfbeeld

Al die keuzes brengen een enorme verantwoordelijkheid met zich mee voor tieners en twintigers. Op school, in de vriendenkring en thuis worden verwachtingen gekweekt waar ze voortdurend tegenaan hikken. Dan is het, in het geval van de zelfbewuste Sherin, een kleine stap naar het ontwikkelen van faalangst.

Niet voor niets worden op veel scholen faalangsttrainingen gegeven, die jongeren door ademhalings- en ontspanningsoefeningen in contact brengen met hun lichaam. Zo leren ze beter omgaan met moeilijke taken, eigen grenzen ontdekken en aangeven en sleutelen op zo'n manier aan een positiever beeld van zichzelf. Zodat ze niet meer onder hun niveau hoeven te presteren.

Lees ook:
>> 'Who The F*&#k Am I?'
>> "Help, een burn-out! Wat nu?!"

Ster advertentie
Ster advertentie