3FM nieuws

Nienke kookt voor Nothing But Thieves, Sam Fender & De Staat

  1. Nieuwschevron right
  2. Nienke kookt voor Nothing But Thieves, Sam Fender & De Staat

Nienke van Hunen is al jaren de vaste kok van poppodium Doornroosje in Nijmegen. In die jaren heeft ze voor de grootste bands en acts mogen koken. Dat bevalt hen vaak zó goed dat Nienke een bekende naam is bij veel artiesten uit binnen- en buitenland. 3FM zocht haar op terwijl ze het diner maakt voor Sam Fender.

Het leven van een muzikant gaat niet altijd over rozen: weinig slaap, constant onderweg zijn, slechte voeding... Niet de ideale omstandigheden om maanden lang achter elkaar op te treden zou je denken.

'Oh my god, it touched my food'

Als ik de keuken van Doornroosje inloop zijn Nienke en haar collega's druk in de weer. Vandaag staat er een Oosters menu op de planning. Terwijl er op het fornuis een enorme pan met vegetarische rendang staat te pruttelen verwelkomt Nienke ons in haar domein: "Het is de allereerste keer dat ik een vegetarische rendang maak. Het idee zit al zo lang in mijn hoofd, dan móet ik het gewoon een keer maken. Zo houd ik het koken ook spannend: ik probeer altijd iets nieuws op tafel te zetten."

Nog voordat ze is uitgesproken duwt ze een lepel van de rendang bij me naar binnen. "Hmm, iets meer kerrie misschien," zegt ze terwijl ze ondertussen met tien verschillende dingen bezig is.

Eten in het buitenland

Voor Nienke is het vanzelfsprekend dat ze uitgebreid kookt voor een artiest, maar op heel veel plekken is dat anders. In het buitenland krijgen artiesten vaak niets meer dan pizza of friet voorgeschoteld voor een show.

"Junkfood zet ik eigenlijk nooit op het menu, tenzij de artiest er specifiek om vraagt. Ik weet nog dat ik ooit voor Slayer kookte en een bandlid absoluut geen groente wilde hebben. Toen ik een hamburger voor hem maakte zat er één plakje komkommer op. Ik hoorde hem schreeuwen: "Oh, my god, it touched my food!" Op zo'n moment denk ik 'kleuter', maar maak ik wel een nieuwe."

De artiest is koning

Inmiddels staat Nienke al ruim twaalf jaar achter het fornuis van Doornroosje. Ze kookte o.a. voor Nothing But Thieves, De Staat en Joe Jackson. De laatstgenoemde bezorgde haar op het laatste moment toch wat stress.

Nienke: "Ik heb niet zo snel stress, maar het was toen wel omschakelen. Sommige artiesten zijn nogal sceptisch als het op het eten aankomt. Op het menu voor Joe Jackson stond zalm uit de oven, die hij vier uur voor het optreden wilde eten. Nu bleek het dus dat hij voor de lunch ook een broodje zalm op had en het niet nóg een keer wilde eten. Tsja, dat soort dingen komen heel vaak voor met artiesten. Het houdt je scherp!"

Zo is Nienke in de loop der jaren achter heel wat trucjes gekomen: "Knoflook pof ik altijd voordat ik het verwerk, want artiesten gaan er van stinken, krijgen er enorm veel dorst van en soms zelfs last van hun maag... Als ik het pof, is de smaak wat minder scherp."

Voedselverspilling

Nienke kookt vaak zoveel verschillende dingen dat het een hele prestatie is als daadwerkelijk alles op is. Voor vandaag staat er dahl, gemarineerde kippendijen, noedels, gevulde pannenkoekjes, salade, spitskool en brood op het menu, om nog maar te zwijgen over alle toetjes die geserveerd worden.

"Ik vind het heel belangrijk om niets te verspillen, dus dat doe ik dan ook niet. Van de rendang en de kool die overblijft maak ik morgen gewoon samosa's. En als er dan écht iets overblijft dan geef ik het aan de kippen van mijn collega."

Sam Fender

Voor Sam Fender en zijn band is het buffet een welkome verrassing, zegt de zanger: "Gisteren speelden we in Parijs, daar kregen we vieze vette hamburgers. Op zich is daar niks mis mee hoor, maar in de praktijk is het gewoon zo dat we dit vier of vijf keer in de week voorgeschoteld krijgen dan ben je er wel een keer klaar mee. In Engeland is het nog erger. Daar krijg je soms helemaal niets en leggen ze een tientje voor je neer om wat bij een tankstation te halen."

Sam vertelt dat de band de komende maanden een moordend tourschema heeft en dat ze eigenlijk allemaal een klein beetje ziek beginnen te worden. Zodra het eten klaar staat duikt de band op het eten alsof ze weken niet gegeten hebben. Alles wordt door elkaar heen gegeten, van kaasplanken tot toetjes. "This is fucking amazing. She is amazing!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mee op tournee

In al die jaren heeft Nienke zoveel lof gehad voor haar kookkunsten dat het soms zelfs resulteerde in een paar concrete aanbiedingen om mee op tour te gaan. Nienke: "BLØF neemt altijd een eigen kok mee, behalve als ze in Doornroosje optreden. De laatste keer vroegen ze of ik niet vast voor hen wilde koken tijdens de hele tournee. Dat heb ik afgeslagen, net als die keer dat Slayer het vroeg. Ik durfde het nooit zo goed aan, maar de laatste tijd denk ik er vaker over na om het misschien toch eens te gaan doen. Mijn droom is om nog een keer voor Muse te koken, dat vind ik zo'n vette band. Deze zomer staan ze in het Goffertpark, dus misschien sneak ik wel ergens naar binnen. Ik ken de cateraar haha!"

Toetjes

De toetjes zijn vaak het moment waarop Nienke en haar team alles uit de kast trekken en de band met een sugarrush het podium op stuurt. "Het is bijna een soort challenge geworden: hoeveel toetjes kunnen we maken voordat het buffet opent? Eigenlijk ben ik niet zo heel erg van de toetjes, maar ik vind het wel fantastisch om te maken. Een paar weken terug speelde Kenny B hier en een van zijn bandleden deed me spontaan een huwelijksaanzoek toen we tien verschillende toetjes voor hen hadden."

En dat zijn uiteindelijk wel de dingen waarom Nienke dit werk doet. "Het is fijn om een stukje waardering voor je werk te krijgen, zeker als je merkt dat het oprecht is. Ik sta er niet altijd bij stil, maar zeg nou zelf: ik heb toch het mooiste beroep ter wereld? Eten en muziek combineren om mensen blij te maken. Voorlopig zijn ze nog niet van me af!"

Ster advertentie
Ster advertentie