3FM nieuws

Wat heeft het bezoek van Fresku aan 3voor12 ons geleerd?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat heeft het bezoek van Fresku aan 3voor12 ons geleerd?

Het was op voorhand een pikante ontmoeting. Het bezoek van rapper Fresku aan 3FM. Het werd uiteindelijk een boeiend gesprek met hoopgevende conclusies.

[ AFBEELDING MIST ]

Voor wie de afgelopen twee weken onder de steen heeft geleefd: rapper Fresku zorgde een kleine twee weken geleden voor flinke ophef met de clip bij het nummer 'Zo doe je dat' waarin hij stelling neemt tegen wat hij 'de blanke kaders van Hilversum' noemt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De clip bracht de nodige discussie teweeg. Er volgden reacties van 3voor12 in de persoon van Atze de Vrieze en 3FM-zendermanager Wilbert Mutsaers.

Rapper, geen activist

Er viel dus genoeg te bespreken. En de spanning was natuurlijk om te snijden gisteravond bij 3voor12 Radio?

"Totaal niet. Er was een hele relaxte sfeer en er werd met open vizier en wederzijds respect met elkaar gesproken."
- Michiel Veenstra

Fresku maakte nog maar eens duidelijk dat hij in de eerste plaats artiest is en geen activist.

"Ik denk dat ik er voor moet waken dat ik niet de vaandeldrager van deze discussie moet worden. Ik heb helemaal geen studie hier naar gedaan. Ik luister gewoon regelmatig 3FM en dit is wat me opvalt."

Elephant in the room

Dat gezegd hebbende moest 'the elephant in the room" natuurlijk besproken worden.

Het gesprek tussen Michiel en Fresku werd ook op social media aandachtig gevolgd. En gewaardeerd.

Gitaarband niet meer toonaangevend

De discussie die Fresku aanzwengelde past volgens Michiel in het proces dat al langer speelt bij 3FM. "We zijn natuurlijk van oorsprong een zender met een duidelijke focus op gitaarbands. Maar die zijn de laatste jaren niet meer zo toonaangevend. Er ontstaat dan ook steeds meer ruimte voor wat we dan voor het gemak 'zwarte' muziek noemen. Yellowclaw is Mega-hit geweest, we draaien Typhoon regelmatig. Maar dat is een proces waarin de luisteraar in mee moet groeien. En dat kost tijd".

Het is volgens Michiel dan ook belangrijk dat de discussie gevoerd wordt en gevoerd blijft worden. "Na de ophef die er de afgelopen twee weken was, moet dit niet langzaam wegebben. Fresku heeft de boel op scherp gezet en dat is ook goed. We moeten de discussie vooral blijven voeren."

En na die hoopgevende conclusie werd gisteren het glas geheven.

Geen kreeft maar wel champagne met @fresku040. En een goed gesprek. #3FM

Een foto die is geplaatst door Michiel Veenstra (@michiel3fm) op 27 Aug 2015 om 1:47 PDT

En voor we het vergeten, Fresku trad ook nog op. Niet met het veelbesproken 'Zo doe je dat' maar wel met twee andere nummers van zijn album dat aanstaande is, waaronder 'Kreeft.' Beelden hiervan volgen later.

Ster advertentie
Ster advertentie