3FM nieuws

De grootste band in de wereld, wie het weet mag het zeggen

  1. Nieuwschevron right
  2. De grootste band in de wereld, wie het weet mag het zeggen

We willen de grootste band ter wereld worden, vertelde Five Seconds Of Summer vorige week in een interview. Dat is nogal een uitspraak. En roept de vraag op: wat is eigenlijk de grootste band ter wereld?

Is het U2? Of toch Coldplay? The Foo Fighters misschien? Of toch The Beatles? De vraag wie de grootste band ter wereld is, valt haast niet te beantwoorden. Toch maken we onze vinger nat en doen een poging.

Aantal albums

Kijken we puur naar welke band de meeste platen heeft verkocht, dan is de uitkomst toch wel verrassend. Met 50 miljoen verkochte exemplaren van 'Dark Side Of The Moon' zou je Pink Floyd de grootste band ter wereld kunnen noemen. Maar, omdat ze de laatste jaren weinig tot geen nieuwe muziek hebben uitgebracht, laten we het hier bij een eervolle vermelding.

Meeste nummers één ooit

Ze komen verderop in dit artikel nog een keer langs, maar ook cijfermatig zou je The Beatles de grootste kunnen noemen. Geen enkele andere band haalde zo vaak de eerste plek in de Top 40. De Fab Four hebben zestien streepjes achter hun naam staan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grootse optreden ooit

Op 18 februari 2006 gingen anderhalf miljoen mensen op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro uit hun dak op 'Satisfaction' en andere klassiekers van The Rolling Stones. Het is nog steeds het drukst bezochte concert ever, van misschien wel de grootste band?

"You wanted the best, you got the best!" - Kiss

Gaat het om spektakel, dan kom je uit bij de geschminkte mannen van KISS. In hun hoogtijdagen gingen hun optredens vergezeld van vuur, confetti-kanonnen en een door de lucht vliegende Gene Simmons. Wat KISS toen deed, wordt tot op de dag vandaag gekopieerd. De altijd bescheiden heren noemden zichzelf destijds "the greatest rock 'n roll band in the world". Dat zijn ze nu zeker niet meer, maar ze horen wel in het lijstje thuis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meeste optredens

Dat de Ierse rockers in dit overzicht voorkomen kun je verwachten. Terecht ook, want de 110 concerten die U2 in het kader van hun 360-tour gaven (2009 -2011), is nog steeds de meest lucratieve concertreeks ooit. Het leverde Bono en zijn kornuiten 764 miljoen dollar op. Ook de kaarten van de concerten die ze dit jaar geven, gaan als de bekende warme broodjes. Best wel een grote band dus, dat U2, maar de grootste?

Meeste fans

Tot zover de keiharde cijfers, we begeven ons nu op het glibberige terrein van de objectiviteit. Want hoe bepaal je welke band de meeste fans heeft? In dit overzicht kijken we naar de meeste 'likes' op Facebook en de meeste volgers Twitter.

En dan springt One Direction er met kop en schouders boven uit. Meer dan 38 miljoen 'likes' en ruim 26 miljoen volgers. Voor de volledigheid: Five Seconds Of Summer heeft er een paar duizend. Daar valt dus nog een wereld te winnen, jongens!

Meest invloedrijk
De discussie verdeelt de mensheid al sinds mensenheugenis. Want zijn The Beatles of The Rolling Stones de meest invloedrijke band uit de geschiedenis? Wij kijken wel uit om hierover een oordeel te vellen, we noemen ze gewoon allebei.

"Ik vind wat ze doen te gek. Maar als je naar de geschiedenis kijkt, deden ze altijd wat The Beatles deden, alleen dan een jaar later." - Paul MCartney over The Rolling Stones

"The Beatles hadden mazzel, die hadden vier lead-zangers. Wij maar één." - Keith Richards over The Beatles

Wie het weet mag het zeggen

We zijn zeker niet de enige of de eerste die zich afvragen wat de grootste band is. Rolling Stone komt uit bij The Beatles, de Britse Dailey Telegraph kijkt wat meer naar het hier en nu en noemt Coldplay, Musicradar kijkt vooral naar de live-optredens en kiest weer voor Kiss. En misschien zeg jij wel Radiohead, The Foo Fighters of Arcade Fire. We zeiden het al, het is een vraag die eigenlijk niet te beantwoorden is. Maar Five Seconds Of Summer is het in ieder geval (voorlopig) niet. Vraag het ons over een jaar of tien nog eens.

Ster advertentie
Ster advertentie