3FM nieuws

Zo kwam Hannah (18) tot haar studiekeuze

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo kwam Hannah (18) tot haar studiekeuze

"De meeloopdag was voor mij doorslaggevend."

Hoe kies je in hemelsnaam een studie, vroegen we ons al eerder af. Want dat is niet zo makkelijk. Onze Hannah was zo lief om een blog te schrijven over hoe zij tot haar studiekeuze is gekomen. En dat had nogal wat voeten in de aarde.

Twee keuzes

"Dit jaar is mijn laatste jaar op de middelbare school. Niet alleen moest ik mij voorbereiden op de eindexamens, ik moest ook antwoord vinden op de grote vraag: Wat wil ik hierna doen?

Ik had twee keuzes: of een tussenjaar of een studie kiezen op HBO-niveau. Voor mij was al snel duidelijk dat ik gelijk naar het HBO wilde doorstromen. Hoewel er natuurlijk genoeg voordelen zitten aan een tussenjaar, merkte ik bij mijzelf dat ik eigenlijk gewoon wel gemotiveerd was om eindelijk iets te gaan doen wat ik echt leuk vind.

Goede begeleiding vanuit school

Maar waar moest ik beginnen met zoeken? Ik had werkelijk geen idee. Gelukkig hebben wij een loopbaancoach op school. Door middel van een aantal individuele gesprekken en een tweedelige workshop in groepsverband heeft zij mij goed begeleid en geholpen met het kiezen van de juiste studie.

Tijdens die workshops maakten we verschillende opdrachten en deze kwamen uiteindelijk op een flap-over waardoor je een mooi overzicht kreeg. Nu had ik een beter beeld van wat ik leuk vond en bij mij past.

Veel op pad

Bovendien ben ik in november naar de Studiekeuzebeurs in Utrecht geweest. Ook heb ik een aantal open dagen bezocht. Bij InHolland in Den Haag heb ik een competentietest gemaakt, waar twee creatieve studies uitrolden: Communicatie en Media Entertainment Management (MEM).

Om een beter beeld te krijgen van de onderlinge verschillen ben ik bij de Haagse Hogeschool, Hogeschool Leiden, Hogeschool van Amsterdam, de fotovakschool Amsterdam, Avans Hogeschool in Breda en de NHTV Breda geweest.

Meelopen en proefstuderen

Daarna ben ik gaan proefstuderen voor Communicatie op de Haagse Hogeschool en heb ik een dagje meegelopen met twee studenten van de MEM. Het grootste voordeel van de meeloopdag was dat ik nu echt lessen mee mocht doen.

Bij het proefstuderen is het allemaal vooropgezet en zie je minder hoe het in de realiteit er aan toegaat. De meeloopdag was voor mij doorslaggevend. Het werd Media Entertainment Management, maar waar? InHolland of toch in Breda? Uiteindelijk heb ik na aanleiding van de open dag gekozen voor Breda.

Inschrijvenderwijs

Omdat in Breda maar een aantal studenten wordt aangenomen, heb ik me zowel voor InHolland als NHTV ingeschreven. Afgelopen 1 april had ik de laatste afspraak met mijn loopbaancoach en heb ik mij definitief voor beide hogescholen ingeschreven. In de week erna ontving ik de mail met de bevestiging erin.

Nu moet ik voor 15 mei een motivatiebrief schrijven en een CV in het Engels voor de NHTV en daarna, na een gesprek eind mei, hoor ik of ik aangenomen ben of niet. Spannend!"

Lees ook:
>> Sherin heeft een studiekeuzegesprek
>> 1 op de 3 studenten heeft spijt van studiekeuze
>> Luister naar het verhaal van Delano (16)

Ster advertentie
Ster advertentie