3FM nieuws

Wijnand Speelman zwaar aan The War On Drugs

  1. Nieuwschevron right
  2. Wijnand Speelman zwaar aan The War On Drugs

Die DJ's van 3FM, van welke muziek houden ze nou écht ? En waarom? Vandaag Wijnand Speelman over zijn lievelingsband The War On Drugs.

(Wijnand met zijn held TWOD-zanger Adam Granduciel)

The War On Drugs dus. Leg het ons uit!!

"De emotie. Hun album is een mix van verschillende stijlen. Het is niet in een hoekje te plaatsen, maar één en al gevoel. Het is de perfecte automuziek, daarom zit hun album nog steeds in mijn cd-speler sinds de dag dat ik hem kreeg. Het is soms americana, dan weer heel erg indierock."

"Het is een mix van zoveel en er is de tijd voor genomen, dat hoor je. Tracks die zeven, acht minuten duren, gitaareffecten die je doen geloven dat je de zee hoort. 'Lost In A Dream' is hét album en zo voelt het ook. Een soort droom waar je in blijft vastzitten, omdat je er gewoon niet uit wilt. De teksten zijn prachtig, bijna poëtisch en soms totaal onbegrijpelijk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Helder verhaal, op zich. Maar wat maakt TWOD nou zo bijzonder?

"Het is de manier van muziekmaken, de sound die ik nog nooit zo heb gehoord. Niet plat geproduceerd, maar overal verrassinkjes, geluidjes, twinkeltjes en kleine effectjes. Prachtig! En die stem van Adam Granduciel is zo fijn en past perfect."

Wanneer hoorde je ze voor het eerst?

"Voor Lost In The Dream kende ik de band niet. Ik kreeg de cd in de zomer van 2014 van een vriend. Ik stond in dezelfde straat geparkeerd als hij. Toen ik weg wilde rijden, kwam hij met zijn auto naast me staan, rolde zijn raampje naar beneden en zei: "Speel, hier had ik het over. Dit vind jij fantastisch". Ik stopte het in mijn cd-speler en ben een rondje gaan rijden om het te luisteren. Diezelfde cd zit nog steeds in."

Welk nummer springt er echt uit?

"'In Reverse'. Zonder twijfel. Ik hoorde het toen ik op Cyprus aan het strand lag. Ik dacht écht dat ik de zee hoorde, met de muziek van The War On Durgs er doorheen. Maar dat bleek gewoon op het nummer te staan. Later heb ik aan Adam Granduciel gevraagd of het een sample was. Niet dus. Het bleek een effect op zijn gitaar dat hij zo had gemaakt dat het als de zee zou klinken. Briljant! 'In Reverse' heeft de perfecte opbouw, emotie in de stem en een prachtige tekst. Alsof hij een testament schrijft."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En live? De moeite waard?

"Ik zag ze op Down The Rabbit Hole. Ik kon we janken, zo mooi."

Dit schreef 3voor12 over The War On Drugs op Down The Rabbit Hole.

Goed, voor iedereen die band nog niet kent: where to begin?

"Koop Lost In The Dream. Zet hem aan. Luister van begin tot eind. Dan heb je het te pakken."

Ster advertentie
Ster advertentie