3FM nieuws

Arctic Monkeys: "Let's make our new record sound good in cars"

foto: Illias Teirlinck
  1. Nieuwschevron right
  2. Arctic Monkeys: "Let's make our new record sound good in cars"

Deze week vond de 3FM Exclusive met Arctic Monkeys plaats: een intiem optreden voor een handjevol fans. Een perfect moment voor 3FM-dj Vera Siemons om leadzanger Alex Turner en drummer Matt Helders te interviewen over hun nieuwe album The Car en wat legendarische Paradiso-verhalen op te halen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Exclusieve setting

De band die wereldwijd festivals headlinen en grote zalen vullen, stonden op 10 oktober voor een klein clubje fans. Alex en Matt vertellen dat dit één van de intiemste settings is die ze in lange tijd hebben gehad. "Er zal wat meer verbinding zijn tussen ons en het publiek, ik zal zelfs meer mensen van de verte kunnen zien." vertelt drummer Matt Helders vooraf aan het optreden tegen Vera. "Ja, deze man voedt zich met het publiek waarmee hij verbonden is", reageert leadzanger van de band Alex Turner. "Ik ga de naam van iedereen leren vanavond"

The Car

Op 21 oktober komt het nieuwe album The Car uit en terwijl ze niet op de details kunnen ingaan tot de release, vertelt Matt hoe het album zich verhoudt tot de voorganger: "Ik denk dat we muzikaal gezien altijd hetzelfde hebben proberen te doen en dat het nieuwe album altijd een beetje van zijn voorgangers overneemt. Het is een soort pad dat van ons eerste album naar deze nieuwe gaat."

Alex: "Ik ga gewoon alles herhalen wat Matthew zegt. Wanneer je terugkijkt nadat een periode voorbij is blend de sound van elke nieuwe plaat meer in de volgende dan je op dat moment had verwacht. Ik denk dat het zeker een vervolg is van de vorige, maar het voelt tegelijkertijd heel anders." Vooral gezien de polariserende sonische verandering tussen hun laatste twee platen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kracht van luisteren in de auto

Het AM-tijdperk duurde een paar jaar - lang genoeg om het imago van de jongens uit Sheffield voor altijd in het publieke geheugen te houden. Daarna verraste de band fans met Tranquility Base Hotel & Casino die een totaal vernieuwde sound bevatte. Met Vera praten de zanger en drummer over wanneer ze weten of een album af is. AM luisterden ze in de auto om te checken wat ze wel, maar zeker ook juist niet op het album willen. "Laten we ervoor zorgen dat deze goed klinkt in de auto", zeggen de mannen in koor. Of deze test ook al voor The Car is uitgevoerd zijn de mannen niet over uit, hoewel Matthew de plaat wel al een aantal keer heeft beluisterd tijdens zijn ritjes in de auto.

Paradiso

Naast het nieuwe werk, waren er gelukkig ook genoeg oude knallers als '505' en 'I Bet You Look Good On The Dancefloor' te horen tijdens de 3FM Exclusive, en dat werd ook zeker in dank afgenomen. Over die laatste gesproken: Vera en de mannen blikken tijdens het interview terug op de eerste voet die de band in ons land heeft gezet. Wanneer de Arctic Monkeys in 2005 in de kleine zaal van Paradiso spelen, is het concert binnen een dag uitverkocht. De destijds nog 19-jarige Alex Turner vroeg zich af of er überhaupt Nederlanders waren gekomen aan de grotendeels Britse fans die in grote getale aanwezig waren die avond.

Binnen bij de zaal werd er streng gecontroleerd of men wel echt een kaartje voor Arctic Monkeys heeft en niet stiekem via de grote zaal naar binnen probeert te glippen, waar Natalie Imbruglia speelt. Het concert is overweldigend: de band barst van de energie en ramt er binnen no time een paar stevige nummers doorheen. Vera en de mannen blikken terug op de eerste voet die de band in ons land heeft gezet. "Ik herinner het me heel specifiek, maar ik wil hier niet tot de verbeelding van mensen spreken omdat dit interview voor radio is. Ik droeg niks anders dan voetbalshorts omdat ik een weddenschap had verloren", zegt Matthew over dit legendarische optreden.

Nieuwe tour

De Britse band komt op 5 mei 2023 voor een concert naar de Ziggo Dome in Amsterdam waar ze hun nieuwste album zullen spelen. De keuze van deze datum maakte eerder al veel los bij fans omdat het leidt naar de grootste hit '505' van de band. Afgelopen zomer heeft de band een mooie ronde langs de festivalpodia afgelegd, ook Lowlands mocht niet ontbreken waar ze op de Alpha-stage de zaterdagavond afsloten. Voor hun tour door Europa gaan ze extra versterking uit Dublin meenemen. De mannen van Inhaler zijn namelijk het voorprogramma bij het concert.

Nog meer 3FM Exclusive met Arctic Monkeys?

Tune dan in bij Vera On Track tussen 19:00 en 22:00 uur, waar je kan meegenieten van het gehele optreden!
Ster advertentie
Ster advertentie