3FM nieuws

Waarom hoor je zoveel oude muziek op TikTok?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom hoor je zoveel oude muziek op TikTok?

Van Fleetwood Mac tot Kate Bush, op Tiktok zie je opvallend vaak oude nummers viral gaan. Waarom is dat?

TikTok heeft een groot effect op de muziekindustrie, dat hoeven we je niet te vertellen. Zo zorgde de app ervoor dat onder andere 'Dreams' van Fleetwood Mac, 'Starman' van David Bowie en 'Babooshka' van Kate Bush weer bovenaan de lijstjes staan. NME zocht uit hoe dit werkt.

Nostalgie

Psycholoog Dr. Ronald Riggio, zegt dat dit komt door “greater involvement by parents.” Ouders geven hun muzieksmaak door aan hun kinderen. Die maken vervolgens video's met de soundtrack uit hun jeugd. Muziek herinnert je aan een plek of persoon.

Daarnaast discrimineert TikTok niet op leeftijd. Op de 'For You'-pagina krijg je alles te zien wat bij je past, of het nou oud of nieuw is. Zoals TikTok’s communicatiebaas Barney Hooper zegt tegen NME, het is “powered by a recommendation system that delivers content that is likely to be of interest to a particular user, based on a combination of factors”.

Voorbeeld: Het kostte Beabadoobee alleen een lipsync van 10 seconden om van Life without buildings' 'The Leanover' een nieuw anthem te maken. Met 69 duizend video's die het nummer hergebruikten op TikTok en 3 miljoen streams op Spotify. 21 jaar na de release van het nummer. Bizar.

Oude muziek klinkt beter

Producer Timmy Dillow legt uit dat nieuwe muziek eigenlijk “less effective through a phone’s mono speaker” is, omdat “popular music in the ‘50s to ‘80s put a lot of emphasis on harmonic and melodic change from verse to chorus”, die zorgen voor een meer opvallende en opwindende drop, die nog steeds geweldig klinkt via je telefoon.

Het klinkt beter, maar het ziet er ook beter uit. Tracks als ‘Babooshka’ and ‘Starman’ zijn gemaakt in een tijd dat videoclips een groot ding waren. Influencers haken daar graag op in.

TikTokkers maakt het niet uit dat Grover Washington Jr. en Bill Withers‘ ‘Just The Two Of Us’ is gemaakt in 1985, het klinkt nog steeds catchy. Goede tracks verjaren niet en het ontdekken van een track is niet jaartal afhankelijk. Leve de oude muziek!

Ster advertentie
Ster advertentie