3FM nieuws

EUT over spelen op ESNS: "Het gebrek aan connectie is een grote uitdaging"

  1. Nieuwschevron right
  2. EUT over spelen op ESNS: "Het gebrek aan connectie is een grote uitdaging"

Wie EUT wel eens live heeft gezien, weet dat het een energieke liveband is. Perfect om mee te zingen en te dansen in een zwetende massa. Nu dat wegvalt, moet de band op andere manieren de energie en connectie houden. "Ik hoop dat we snel weer terug kunnen naar het oude normaal. Óf dat we opeens hele goede ideeën krijgen!"

Teleurstellingen

Het was een jaar met vooral veel teleurstellingen voor de band. "Het gaat heel vaak last minute gewoon net weer even anders dan het gepland was," vertelt gitarist Emiel de Nennie. "We gaan het toch op die locatie doen. of dit mag toch niet. Het jaar zit vol met tegenslagen." Drummer Jim Geurts vult aan: "We hadden eigenlijk en tour in Engeland staan, ging niet door. Een paar festivals, zomershows, gingen ook allemaal niet door." Daarom zijn ze blij dat ze wel op Noorderslag kunnen staan, al is het dan in aangepaste vorm.

Energie

Maar zo'n show zonder publiek is nog niet ideaal, vertelt zangeres Megan de Klerk: "Ik vind ons een heel erg energieke band die veel speelt met het publiek. Op deze manier krijg je weinig energie terug. Je hebt alleen elkaar om op te bouwen." Gelukkig zit dat wel goed bij EUT, ze krijgen veel energie van spelen samen. "Ik mis de uitlaatklep," vertelt gitarist Tessa Raadman. "Het geeft niet dezelfde ontlading als wanneer je voor een zaal zwetende mensen staat."

Streamen

De band staat vanavond weer voor camera's te spelen in plaats van voor publiek. "Spelen met de camera's is wel essentieel nu. Dat is superraar, vind ik," vertelt Megan. Jim vult aan: "Misschien kijken er wel meer mensen naar deze stream dan dat er normaal voor je neus zouden staan in het publiek. Het is een hele rare gewaarwording dat je dus wel voor heel veel mensen speelt, alleen ze niet ziet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bij Sanders Vriendenteam speelde de band alvast een miniconcert.

Online

Ook de band met je luisteraars onderhouden is moeilijk geworden door corona. "Je moet op het internet leven om mensen nog bij je te houden," vertelt Megan. "En daar zijn we misschien een beetje goed in, maar vinden we ook heel ongemakkelijk."

Bassist David Hoogerheide vindt het ook wel een leuke uitdaging. "We moeten ineens op een andere manier nadenken over wat er eigenlijk leuk is aan zo'n show als je er niet bij bent. Wat is leuk om naar te kijken als je niet in een zaal staat waar het heel hard staat met allemaal zwetende mensen om je heen."

"Het is een beetje een balans zoeken tussen dingen te doen om de aandacht te trekken van mensen, en zorgen dat het nog echt blijft," vertelt Megan. "Dat vind ik heel moeilijk. Ik wil niet de clown uithangen om gewoon aandacht te trekken."

"Het is niet alleen maar kut, kom op," vertelt Megan vastberaden. "We doen ten minste nog wat we leuk vinden, en we kunnen dat nog een beetje doen."

ESNS (Eurosonic Noorderslag) volg je dit jaar digitaal via 3FM. Tot en met zaterdag 16 januari kun je nieuwe acts ontdekken op 3fm.nl/ESNS.

Ster advertentie
Ster advertentie