3FM nieuws

3voor12: Josh Homme: "Iggy Pops kont kussen haalt niet het beste naar boven"

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: Josh Homme: "Iggy Pops kont kussen haalt niet het beste naar boven"

Iggy Pop speelde dinsdagavond (10 mei) in de HMH met niemand minder dan Josh Homme op gitaar. 3voor12-redacteur Timo Pisart sprak ’s middags met het brein achter Queens Of The Stone Age over de lessen die hij leerde van Iggy Pop en hoe de punk-dinosaurus hem leerde omgaan met zijn doodsangsten. "Ik heb zijn songs echt nodig op die donkere momenten."

Al na het tweede liedje gaat het jasje uit om zijn pezige, gehavende 69-jarige slangenlichaam te tonen, en al gauw krioelt en duikelt Iggy Pop over het podium. "I’ve got lust for life!", gromt hij. In alles brengt Iggy Pop vanavond een ode aan het leven, en dat met een bijzondere all-star band achter zich: beest van een drummer Matt Heldens (Arctic Monkeys) zit in de hoek, en verder telt het podium maar liefst dríé leden van Queens of the Stone Age. Natuurlijk ook frontman Josh Homme, die zich vanavond sierlijk schikt als achtergrondgitarist en de laatste plaat van Iggy Pop produceerde: Post Pop Depression. Naast wat werk van die plaat is dit vooral een grootse hit-show met klassiekers als 'Passenger', 'Lust For Life' en 'China Girl'. Toch is het een nieuwe song die vanavond het absolute hoogtepunt vormt: 'Paraguay', met een lompe bezwerende gitaarriff en een langgerekte tirade van Iggy zelf over al die angstige mensen die hij zat is, al die kritiek. Hij gaat liever wonen op Paraguay om een kleine eigen sekte te starten.

Diezelfde Iggy schittert ’s middags in het superchique Waldorf Astoria-hotel van afwezigheid, hij had geen goesting naar een dagje pers. Josh Homme, Matt Helders (Arctic Monkeys) en Dean Fertita (Queens of the Stone Age) daarentegen zitten keurig op een rijtje klaar met tien bakjes met ieder een andere kleur gummybeertjes. Niet dat die laatste twee echt iets zinnigs te zeggen hebben, ze stoppen meer gummyberen in hun mond dan er woorden uit komen. Matt is een paar dagen geleden - op tour - 30 geworden, en praat vooral vol lof over de vier taarten die hij in Berlijn heeft mogen ontvangen.

De boomlange Josh Homme glundert ondertussen wanneer hij een boek van de Vlaamse schilder Jan van Eyck in zijn indrukwekkende kolenschoppen van handen krijgt. "Fantastisch! Ja, ik ben echt fan, ja. Zijn broer Hubert maakte zijn lijsten, hè? Samen maakten ze veel drieluiken, en ze waren een fantastisch team omdat ze een symbiotisch begrip hadden over hoe je het kunstwerk moest omlijsten."

>> Lees het volledige interview op 3voor12.nl

Ster advertentie
Ster advertentie