3FM nieuws

Tips & tricks van Floor, de meest fanatieke concertganger van Nederland

  1. Nieuwschevron right
  2. Tips & tricks van Floor, de meest fanatieke concertganger van Nederland

Dames en heren, we got her! Dit is Floor Jansen, een 19-jarige docent Engels in spé. Naast het instuderen van werkwoordsvervoegingen en het perfectioneren van Britse aanspreekvormen houdt zij zich met maar één ding bezig: concerten! Gemiddeld zit ze twaalf uur lang in de rij voor een concert en ze verscheen daardoor al zes keer in onze First In Line-serie. Hoog tijd om deze concertverslaafde even te bellen en haar de geheimen van het queuen te ontfutselen!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Floor is gemiddeld twee keer per maand bij een concert te vinden. Dua Lipa, Ed Sheeran, Justin Bieber, Zara Larsson, Twenty One Pilots... Het afgelopen jaar zat vol toffe gigs. Nu is een concert bezoeken natuurlijk één ding, maar Floor zit voor elk concert ook nog eens een uurtje of twaalf in de rij. Waarom ze vrijwillig zo lang met haar billen op het koude asfalt zit, vraag je? Floor heeft daar een goede verklaring voor: "Het is het allemaal echt waard. Je krijgt niet alleen een goede plek bij het concert, maar ook een superleuke dag met je vrienden. Het is een superhechte groep, waarmee ik ook vaak buiten concerten afspreek. Het voelt eigenlijk als een soort mini-weekendje weg: je vermaakt jezelf met eten, drinken en kletsen!"

Soms heeft het lange wachten ook andere voordelen: bij een optreden van Dua Lipa in Paradiso kreeg ze niet alleen een meet & greet na het concert, maar ook nog eens gratis pizza van Dua! De zangeres wilde haar fans supporten voor het lange wachten en liet een aantal pizza's bezorgen in de rij. Eigenlijk dus een dikke VIP-behandeling zónder dat je er 500 euro voor neerlegt.

Daar gaat je geld?

En qua kosten valt het eigenlijk ook allemaal wel mee. Floor heeft een bijbaantje wat lekker betaalt en ze spaart hard om alles te kunnen betalen. Daarnaast kost niet ieder concertkaartje vijftig euro, woont ze nog thuis en maakt ze gebruik van een gratis studenten-OV. Dit is ook waarom haar ouders alle concerttripjes helemaal prima vinden: ze betaalt alles zelf en vertelt netjes waar ze is, met wie ze is en hoe ze daar komt.

De tips en tricks

Floor heeft zes handige tips voor mensen die ook van plan zijn om lang te gaan wachten voor een optreden. Let effe goed op, want het kan die twaalf/acht/vier/twee uur die je in de rij staat voor een concert een stuk makkelijker maken!

1. Verwacht nooit dat het droog blijft. Koop zo'n regenjas-poncho-ding van twee euro en neem 'm altijd mee!
2. Draag comfy kleding: een cute jurkje is leuk, maar je moet er de hele dag mee op de grond zitten. Da's ingewikkeld.
3. Eet fruit in de rij, geen snoep en koekjes. Dat voorkomt een sugarhigh (en de bijbehorende crash), en het zorgt ervoor dat je vol energie naar binnen kunt.4. DRINK! Neem een literfles water mee en drink die leeg voor je naar binnen gaat, dat scheelt weer een flauwvalmomentje of twee.
5. Zoek de toiletten in de buurt. Bij Melkweg/Paradiso kun je eigenlijk altijd terecht bij de Stadsschouwburg, bij de Ziggo Dome/AFAS Live/ArenA zijn de MediaMarkt en Decathlon je beste vrienden.
6. Qua zitten: neem een campingstoeltje mee, verstop het bij de entree in de bosjes en haal 'm na het concert weer op. Is dat teveel moeite? Ga dan voor de vuilniszak. Schone, droge billen gegarandeerd.

En last, but not least: de tassencontrole. Het is nogal irritant om tegengehouden te worden met je grote rugzak en iedereen en z'n moeder voorbij te zien rennen. Om de uitgebreide check te omzeilen is het slim om een jas aan te doen met voldoende zakken waarin je de essentials kwijt kunt: telefoon, powerbank, ticket en geld. Make-up en andere ongein zijn volgens Floor helemaal onnodig: "Ik ga gewoon met m'n blotebillengezicht naar binnen. Ik huil toch alles eraf!"

Nummertjes

Als je zo vroeg aanwezig bent, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je ook echt de plek krijgt die je wilt. Daarom nemen de eerste aanwezigen vaak een marker mee waarmee ze nummers op de hand van fans schrijven. Ben je als eerst aanwezig? Dan heb je 1, en die reeks loopt bij kleine venues vaak door tot 30. Bij grotere zalen soms wel tot 100. Daardoor kun je makkelijker eventjes de rij uit om wat eten te halen, en daarna weer terug op je eigen plekje zonder dat mensen denken dat je voordringt. Handig!

Daar houdt alleen niet iedereen rekening mee. Mensen die een aantal uur later arriveren proberen soms voor te dringen op het moment dat de rij wordt verschoven, tijdens het neerzetten van de dranghekken. Dat leidt vaak tot irritaties en soms zelfs tot ruzies. Ook Floor snapt 't niet echt: "Als je laat komt, weet je dat er mensen vóór jou zijn. Ik denk zelf dan, 'de mensen die voor mij zijn, gaan ook voor mij naar binnen'. Je gaat toch in de supermarkt ook niet voordringen zonder te vragen?" In zo'n situatie is het dus handig om rustig te blijven, anders is er voor je 't weet ruzie in de rij. En trust us, dat wil je niet!

What's next?

Het is even rustig! Voorlopig spaart Floor nog even door voor Lowlands en haar hotels/vliegtickets voor Harry Styles in (houd je vast...) Amsterdam, Keulen, Londen en Oberhausen. Lees jij dit nu en ben je zelf ook een fanatieke concertganger? Heb jij nóg betere tips of een nóg beter verhaal? Drop dan je ervaringen in de Facebook-comments!

Ster advertentie
Ster advertentie