3FM nieuws

3Vraagt: 1/5 festivalgangers wil (meer) drugs gebruiken door gestegen muntprijs

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. 3Vraagt: 1/5 festivalgangers wil (meer) drugs gebruiken door gestegen muntprijs

3Vraagt (een panel van EenVandaag en 3FM) heeft recent een onderzoek gestart over jongeren op festivals in 2023. Daar zijn een hoop interessante observaties uit te halen, hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Gestegen muntprijzen

Het zal niemand zijn ontgaan dat alles duurder is geworden, en dit geldt ook voor alles rondom festivals. Dit is te zien in bijvoorbeeld de prijzen van de festivalkaartjes: 37% van de respondenten zeggen dan ook een hoop festivals te moeten skippen door de dure kaartjes. Maar daarnaast is ook de prijs van muntjes enorm gestegen. En met een prijs van bijna €3,50 per munt dit jaar, hebben mensen andere creatieve oplossingen gevonden.

Quote

Voor 20 euro heb je een xtc-pil en een hele dag water op een festival. Met bier en eten ben je drie of vier keer zoveel kwijt

Dit zegt een deelnemer. Iets waar 19% van de respondenten het mee eens is. En dat geldt nog meer als je bijvoorbeeld mixdrankjes of cocktails bestelt.

Minder divers publiek

Ook denkt het panel dat de diversiteit van de gasten tegen gaat vallen op festivals. Door de verhoogde prijzen kunnen voornamelijk rijke mensen naar festivals gaan. Wat hiervoor een oplossing kan zijn? Volgens 24% zou er bijvoorbeeld een festivalsubsidie moeten komen, maar een tegenhangende 63% geeft aan dat dat geld beter naar armoedebestrijding kan gaan.

Of dat tickets aan de hand van inkomensgrenzen worden aangeboden, zodat mensen met een lager inkomen toch nog naar het festival kunnen gaan? 33% zegt dat een goed idee te vinden, maar 54% niet. “Vakanties zijn toch ook niet goedkoper als je minder verdient? Bovendien zijn er genoeg leuke, gratis festivals in Nederland. Het is niet alsof je helemaal nergens meer heen kunt”, volgens een andere deelnemer.

Begrip

Toch laat een meerderheid weten dat ze snappen dat de prijzen zo zijn gestegen. Niemand kan dan ook tegen inflatie opboksen, maar toch hopen de festivalgangers iets meer creativiteit te zien van de organisatoren. Bijvoorbeeld kleinere of lokale artiesten boeken, maak het festival wat kleinschaliger, of denk na over een nieuwe aankleding die wat efficiënter is in de kosten.

Maar toch ook, geeft deze deelnemer heel mooi aan hoe zij tegen het nieuwe festivalseizoen aankijken: “Liever een duur festival dan géén festival”. Want iedereen wil deze zomer gewoon genieten in het zonnetje, met een drankje, en je favoriete muziek op de achtergrond.

Ster advertentie
Ster advertentie