3FM nieuws

Kijk terug: Concert van de Vrijheid met de oma van BJ Cune op NPO 1

  1. Nieuwschevron right
  2. Kijk terug: Concert van de Vrijheid met de oma van BJ Cune op NPO 1

Je kon op zaterdagavond genieten van het Concert van de Vrijheid op NPO 1. Een aanrader. NOS op 3-nieuwslezer Bart Jan Cune vertelde daarin ook het verhaal van zijn oma, die ondergedoken zat tijdens WO II.

Je kon zaterdagavond onder de tap hangen in de kroeg. Prima, maar je kon je avond stukken nuttiger besteden op je eigen bank met de tv aan. Om 21.15 uur was het bijzondere Concert van de Vrijheid te zien op NPO 1: heel veel (live)muziek met verhalen over vrijheid en de gevolgen van oorlog.

Vrijheid, oorlog en de gevolgen daarvan

Onder meer Giovanca, Guus Meeuwis, Ali B, Nick & Simon en VanVelzen zongen allemaal iemand toe die een verhaal heeft over vrijheid, oorlog en de gevolgen daarvan. De verhalen zélf werden verteld door een dierbare van de persoon in kwestie. Dus een kind, kleinkind, vriend, echtgenote of vriendin.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Didi Cune en haar verhaal

Eén van die verhalen ging over Didi Cune, de oma van Bart Jan Cune. Jawel, onze nieuwslezer bij NOS op 3. Het was een ontroerend verhaal. De opa van Bart Jan zat tijdens de oorlog in het concentratiekamp Theresienstadt. Zijn oma zat ondergedoken. Het verhaal was jarenlang een groot geheim, maar werd hier verteld bij het Concert van de Vrijheid.

Beluister Bart Jans radioreportage over zijn oma

Vorig jaar kwam zijn reportage ook al voorbij, bij de 4 mei-uitzending van Barend en Wijnand op 3FM. Beluister het hieronder.

4 mei 2014 bij B&W en Frank

Vorig jaar stonden we bij 3FM sowieso stil bij dodenherdenking. Zo spraken Barend en Wijnand met Paul de Rijdt. Zijn zoon kwam om in Uruzgan in 2009. Hij diende in het leger als commando en was de eerste Nederlandse commando die sinds de jaren vijftig om het leven kwam in oorlogsomstandigheden.

De oma van Frank van der Lende werd in de oorlog gedeporteerd en overleefde het. Hij interviewde haar hierover, over de oorlog en de gevolgen hiervan. Dit aangrijpende verhaal kun je terugluisteren op 3FM.nl.

Dit jaar

Fleur Wallenburg, NOS op 3-collega van Bart Jan, ging in gesprek met helikoptervlieger Dominique. Zij overleefde een aanval op haar helikopter en wist deze, zwaar beschadigd, aan de grond te krijgen. Fleur sprak met haar over vrijheid, bevrijdingsdag, oorlog en herdenken.

>> Check het hele interview van Fleur met Dominique

Ster advertentie
Ster advertentie