3FM nieuws

Wat kost het om een videoclip te maken anno 2019?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kost het om een videoclip te maken anno 2019?

3voor12 staat deze week in het teken van de videoclip! Ze doken daarom dieper in de wereld van de videoclips en schreven er een uitgebreid artikel over. Wat kost dat nou om een videoclip te schieten? En hoe kom je aan videoclipbaby's? Hier alvast een kleine samenvatting:

Hoeveel kost zo'n videoclip?

Yousef Gnaoui, creative A&R (dat is iemand die op zoek gaat naar nieuw talent) bij Top Notch, vertelde aan 3voor12 dat een videoclip tot wel tienduizenden euro's kan kosten. Maar je kan het zo goedkoop maken als je zelf wil. "Je kan natuurlijk ook gewoon met je telefoon een videoclip maken, of bestaande beelden editen," legt Yousef uit.

Je kunt ook makers vinden die bereid zijn mee het avontuur in te gaan, zichzelf niet zoveel betalen en elk dubbeltje omdraaien, en dan is twintigduizend euro opeens het driedubbele.

Wie betaalt daar dan voor?

Soms de artiest, soms het label zelf. In sommige gevallen brengt de artiest zelf bedrag in om een videoclip te maken. Vaak krijgen ze dat bedrag dan wel weer terug vanuit de inkomsten van de videoclip. En sponsors? Dat is vooral iets Amerikaans! "Dat is iets wat mensen wel vaker denken omdat je het vaak in Amerikaanse clips ziet, maar wij komen het niet zo vaak tegen. Soms is er wel dat een merk dat een project ondersteunt, of is een artiest gekoppeld aan een campagne van een merk. Dan komt er zo wat geld vrij voor video’s, maar vaker niet dan wel," zegt Yousef.

En de videoclipbaby's dan?

Hoe zit dat dan precies met de baby's in videoclips? En hoe kom je aan geweren en dieren om te gebruiken als rekwisiet voor je clip? 3voor12 verlost je met alle antwoorden op jouw brandende vragen. Lees hier snel verder.

Meer lezen over videoclips?

- Dit is de top 25 beste Nederlandse videoclips aller tijden
- Het gaat goed met de videoclips in Nederland!
- Check hier de emotionele nieuwe clip van Mumford & Sons

Ster advertentie
Ster advertentie