3FM nieuws

Tidal is 1 jaar: Hoe staat het ervoor?

  1. Nieuwschevron right
  2. Tidal is 1 jaar: Hoe staat het ervoor?

In januari 2015 nam superster en ondernemer Jay-Z een (toen nog) vrij onbekende, Zweedse streamingdienst over. Hij betaalde er ongeveer 51 miljoen dollar voor en een jaar geleden werd Tidal officieel gelanceerd. Wat heeft de streamingdienst in de tussentijd bereikt?

Een dag voor de eerste verjaardag van Tidal ging er een persbericht uit dat de dienst inmiddels 3 miljoen abonnees heeft. Dat is nog steeds een stuk minder dan de 30 miljoen betalende gebruikers van Spotify, maar goed, dat bestaat dan ook al sinds 2008.

Spotify vs. Tidal vs. Apple Music

Wat dan het verschil is tussen Spotify en Tidal? Nou, de geluidskwaliteit van Tidal zou beter zijn. Op Spotify luister je naar MP3’tjes, op Tidal naar FLAC-bestanden. Dat is CD-kwaliteit, zeg maar. Het verschil is klein, maar voor iedereen met een goed gehoor en luxe geluidsinstallatie absoluut hoorbaar.

Daarnaast heeft Tidal voor elkaar gekregen dat ze een heleboel content exclusief aan kunnen bieden. Zo staan een paar albums van Beyoncé en Lil’ Wayne alleen op Tidal en Jay-Z en Prince hebben er concerten exclusief gestreamd.

(© Tidal)

Kanye West kondigde zijn nieuwe album ‘Life Of Pablo’ groots aan en dat album zou alleen op Tidal te beluisteren zijn. Daar is hij inmiddels van teruggekomen, want sinds 1 april 2016 staat ‘ie ook gewoon op Spotify en iTunes. Kanye was niet de enige: Deadmau5 was één van de zestien artiesten die deels eigenaar waren van de dienst, maar in maart 2016 stapte hij over naar Apple Music. Beide artiesten hebben geen verklaring gegeven waarom.

Voorstanders en tegenstanders

Lily Allen heeft wel een verklaring: zij is heel kritisch over Tidal omdat ze denkt dat het juist illegaal downloaden in de hand werkt omdat de dienst te duur zou zijn. Ter vergelijking: je betaalt 10 euro per maand voor Spotify en 20 euro per maand voor Tidal (13 euro als je het in ‘mindere’ kwaliteit luistert). Daarnaast vindt ze dat jonge, onbekendere artiesten benadeeld worden.

Aan de andere kant is Tidal juist in het leven geroepen om artiesten eerlijker te betalen. Er is veel kritiek op Spotify omdat er een gratis variant is, waar je muziek kunt luisteren met alleen wat advertenties tussendoor. Daarom haalde Taylor Swift haar muziek al bij de dienst weg, ze noemde het ‘moderne piraterij’. Waar zij hard aan gewerkt heeft, wil ze ook graag aan verdienen. Dat lukte bij Spotify niet voldoende, maar bij Tidal wel.

“Wij willen de macht over onze muziek terug”, was het statement van de zestien artiesten die deels eigenaar zijn van de dienst. Wat dat inhoudt weten we niet, want behalve Taylor heeft nog geen van die artiesten hun muziek van Spotify gehaald.

Geslaagd project

Exclusieve muziek of niet: Tidal is behoorlijk aan het groeien. In een jaar tijd heeft het aantal tracks op de dienst de veertig miljoen aangetikt. Spotify en Apple Music hebben beiden iets meer dan dertig miljoen tracks. Tidal heeft ongeveer alles tegen gehad: ze wisselden in een jaar twee keer van management, het ‘exclusieve’ album van Rihanna (ANTI) lekte en de release van Kanye West’s album Life Of Pablo werd vier keer uitgesteld (en wisselde nog vaker van naam). Toch lijkt het bedrijf aardig op het juiste pad te zitten.

Ster advertentie
Ster advertentie