3FM nieuws

Dit is hoe AFAS Live, MOJO en de Ziggo Dome gaan verduurzamen

foto: Ben Houdijkfoto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is hoe AFAS Live, MOJO en de Ziggo Dome gaan verduurzamen

Tijdens Eurosonic Noorderslag heeft Live Nation (het moederbedrijf van onder andere AFAS Live, MOJO en Ziggo Dome) besproken hoe zij in de komende jaren grote stappen willen maken om duurzamer te worden. En dit gaat ook veranderingen brengen voor jou als bezoeker. Lees dus snel verder!

Panelgesprek

In Groningen is een heel groot deel van de muziekindustrie nu bij elkaar om grootse plannen voor de toekomst door te spreken tijdens ESNS. Voor Live Nation Nederland is duurzaamheidsmanager Kees Lamers aanwezig, die (met een hele hoop cijfers en statistieken) uitlegt hoe de nabije toekomst van de live-muziek sector eruit gaat zien.

Hij is namelijk met zijn team druk gaan rekenen en kwam uit bij een huidige totale uitstoot van 44.000 ton CO2 verdeeld over zeven grote festivals en buitenconcerten, de AFAS Live en Ziggo Dome. Even ter vergelijking: een gemiddeld persoon stoot per jaar 4,4 ton CO2 uit, voor een jaar concerten kunnen dus 10.000 mensen een jaar lang leven. Zeker iets om naar te gaan kijken dus.

Uitstoot verminderen

Live Nation Nederland laat weten op vier grote vlakken te willen verduurzamen:

  1. Transport, en dit geldt niet alleen voor de crew. Daarover is het bedrijf nog hard aan het nadenken, maar voor de bezoekers hebben ze wel een duidelijk plan met doel voor ogen. Tegen 2030 moet namelijk een verdubbeling komen in de hoeveelheid mensen die met het OV komen. De ambitie ligt rond de 60% bij festivals en een heuze 80% bij concerten, tegenwoordig hangt dat percentage namelijk op de helft. Hiervoor willen ze ook eigen busvervoer inzetten om er niet voor te zorgen dat er mensen gestrand blijven op stations na concerten. Is wel zo eerlijk.
  2. Dat hamburgers, hotdogs en pizza's echt festivalvoer is, weet iedereen. Maar de komende jaren zul je misschien toch vaker voor een vegaburger of pizza margherita moeten gaan. Live Nation zal namelijk een hoop veranderen en meer richting een plantaardiger aanbod gaan.
  3. Diesel, en dan vooral gericht op de enorme hoeveelheid dieselagregators die op festivals en buitenconcerten worden ingezet. Ze zullen de komende tijd investeren in grootschalige stroomnetwerken zodat je nog wel op al je favoriete locaties je voeten eraf kan dansen.
  4. Afval, waarschijnlijk zal dit de grootste verandering worden voor jou als bezoeker. De ambitie is om namelijk geen afval te moeten verbranden tegen 2030. De exacte stappen die Live Nation Nederland hiervoor wil ondernemen zijn tot dusver nog niet bekend. Maar het wordt wel alvast een kwestie van je camping goed opruimen na Lowlands en al je zooi weer meenemen of deze correct te recyclen.

Laat dit je trouwens vooral niet afschrikken om naar concerten en festivals gaan, aangezien het organisatorisch nog steeds vooral vanuit de zalen en festivals moet komen. Maar volg, zodra je ziet dat er duurzamere manieren zijn om te feesten, vooral de instructies die je te horen krijgt van vrijwilligers of organisaties. Op die manier kunnen mensen in 2123 ook nog naar Lowlands gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie