3FM nieuws

Sanders Dreamteam: Diederik Gommers herstelt steeds slechter van nachtdiensten

foto: Gaby Juffermansfoto: Gaby Juffermans
  1. Nieuwschevron right
  2. Sanders Dreamteam: Diederik Gommers herstelt steeds slechter van nachtdiensten

Voor 3FM-dj Sander is slapen erg belangrijk. Zijn wekker gaat al jaren om 4 uur in de ochtend om de ochtendshow op 3FM te presenteren. Als hij niet goed slaapt, merkt hij dat direct tijdens de rest van de dag. Daarom gaat hij op zoek naar de tips en tricks voor een goede nachtrust in zijn nieuwe podcast 'Sanders Dreamteam'. Deze keer is intensivist Diederik Gommers zijn droomgast.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het slaapritme van Diederik Gommers bestaat meestal uit 7 tot 8 uur slaap, maar in de coronaperiode is dat echt wel anders geweest. Hij schoof vaak aan bij de verschillende talkshows en kwam dan pas om 1 uur 's nachts thuis. Zijn lichaam zat dan nog vaak vol adrenaline en dan ging hij maar nog even televisie kijken met een wijntje.

Hierdoor kreeg Diederik zo weinig slaap, dat hij op vrijdagavond voor de televisie in slaap viel. "Ik denk dat het met de ouderdom te maken heeft." Maar Sander herkent zich in deze vrijdagavond-dip, dus het heeft eerder iets met ritme te maken. Het weekend van Diederik begint pas goed als hij op zaterdagochtend om 7 uur wakker wordt, dan z'n muesli klaarmaakt en dan weer 1,5 uur gaat slapen. Dan is hij helemaal uitgerust.

Nachtdiensten draaien is ongezond

Op de Intensive Care, waar Diederik werkt, moet altijd iemand aanwezig zijn om de patiënten in de gaten te houden. Hierdoor draait hij ook af en toe nachtdiensten. Hoe ouder hij wordt, hoe slechter hij herstelt van een set nachtdiensten. Er wordt wel steeds meer aandacht geschonken aan personeel dat wakker moet blijven 's nachts, maar volgens hem moet er nog veel meer aandacht komen voor het individu en hun slaapritme tijdens nachtdiensten.

In steeds meer bedrijfstakken wordt er tegenwoordig geëist dat er in de nacht ook personeel is. Denk aan de distributiecentra en radiostations. "Er is bewezen dat je dan eerder dood gaat," zegt Diederik erbij. Om mensen te helpen goed in slaap te komen, heeft Diederik een visualisatie gemaakt om naar te luisteren. Deze visualisatie gaat over het mooiste wat er is, volgens Diederik. Namelijk op zijn zeilboot een mooi tochtje maken over het water.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie