3FM nieuws

Aandeel vrouwelijke artiesten op festivals nog nooit zo hoog

foto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Aandeel vrouwelijke artiesten op festivals nog nooit zo hoog

Na twee jaar stilstand, vond afgelopen zomer eindelijk weer een vol festivalseizoen plaats. Alle muzikale ontwikkelingen van de afgelopen drie jaar met nieuwe artiesten en festivalanthems maakten eindelijk live hun intrede op de festivalpodia. Des te interessanter, om de cijfers en data van het afgelopen festivalseizoen naast die van eerdere jaren te houden.

Dat moet ook POPLIVE hebben gedacht, die onderzochten hoe het bijvoorbeeld anno 2022 staat met de aanwezigheid van vrouwelijke artiesten op de festival line-up ten opzichte van eerdere festivaljaren. Check hieronder de opvallendste bevindingen.

Vrouwelijke artiesten bijna verdubbeld

In een recent onderzoek is er gekeken naar de festivalprogrammering van de grootste festivals in Nederland na de lockdown periode. Hier is vooral het aandeel van vrouwen en Nederlandse artiesten op deze stages onderzocht. Festivals zoals Lowlands, Pinkpop, Down the Rabbit Hole en Concert at Sea zijn bekeken op het gebied van programmering in het jaar 2016, 2019 en 2022. Hieruit blijkt dat bij meer dan een derde (34%) van alle muziekoptredens een vrouwelijke artiest op het podium stond. In vergelijking tot 2016, waar dit aandeel maar 18% was, is dat bijna een verdubbeling.

Opmars Nederlandse artiesten

Ook het aantal Nederlandse optredens is enorm toegenomen de afgelopen jaren. Dit festivalseizoen is het aandeel van Nederlandse artiesten nog nooit zo hoog geweest. Het aandeel is in 6 jaar tijd met meer dan 10 procent gestegen naar 56 procent. Dat betekent dat van alle geprogrammeerde muziekartiesten meer dan de helft uit Nederland komen.

foto: POPLIVE

Aandeel vrouwelijke artiesten in de festivalprogrammering (2016, 2019, 2022)

Groot verschil tussen festivals

Verder komt uit het onderzoek dat er nog een groot verschil is op het gebied van gender balans tussen de verschillende festivals in Nederland zelf. Waar Best Kept Secret in 6 jaar tijd van iets meer dan 15 procent naar boven de 50 procent is gegaan, is bij de Zwarte Cross de verhouding man vrouw niet veranderd. Hierin verschilt het per festival wel wat voor genre ze het liefst op hun programma zetten.

foto: POPLIVE

Grote verschillen tussen festivals wat betreft gender balans in 2022

Froukje koningin van het festivalseizoen

Veel artiesten hebben dit seizoen een kans gekregen om voor het eerst na lange tijd weer te mogen optreden. Er zijn een aantal vrouwelijke artiesten tijdens het festivalseizoen opgemerkt en doorgebroken, maar er is één artieste die hier met kop en schouders bovenuit steekt: Froukje. Van alle grote festivals in Nederland mocht ze op zes van de elf festivals spelen. Verder is Froukje van elke markt thuis, de festivals liepen uiteen van Pinkpop tot Into the Great Wide Open.

Ook S10 was op veel verschillende festivals te bewonderen dit jaar. Met vijf van de elf festivals staat ze op een tweede plek achter Froukje. Daarna volgen zeven andere Nederlandse artiesten die op vier grote festivals mochten spelen. Deze stijging is nog niet van invloed op de hoeveelheid vrouwelijke dagafsluiters op de mainstage, dat blijft rond de 5 procent.

Check hier de performance van Froukje op Lowlands:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie