3FM nieuws

Wat gebeurt er als je met drugs wordt gepakt op een festival?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gebeurt er als je met drugs wordt gepakt op een festival?

Knaldrang. We hebben het allemaal. Wie wil er nou niet na een jaar van lockdowns even goed uit z'n plaat gaan. Maar wat nou als je aan het knallen bent op drugs tijdens een festival en je wordt betrapt door de politie, wat gebeurt er dan? Een lesje drugs op festivals, aan de hand van informatie van Jellinek.

Kalm aan

'Don't do drugs, kids' is het aloude gezegde, maar als je het wel besluit te doen, weet dat in Nederland volgens de Opiumwet: "Bezit, handel en productie strafbare feiten zijn." Als je een pilletje bij je hebt of een halve gram genotspoeder, dan moet je dit afstaan maar krijg je - meestal - geen boete. De hoeveelheid kan verschillen per festival. Dat scheelt al een hoop stress, hé!

Mocht je helemaal strak staan en gespot worden, dan heb je ook geen probleem. Het gebruiken van drugs is namelijk niet verboden.

Gevarenzone

Wanneer je moet oppassen is, als je meer dan deze gebruikshoeveelheid bij je hebt. Hier begint het gebied een beetje schemerachtig te worden. Dit zijn de belangrijkste zaken waar je op moet letten als je toch wordt gepakt volgens Jellinek:

  • ­"Vraag direct naar de legitimatie van de undercover-agent, wat zijn naam of stamnummer is en de reden van aanhouding." Voordat je wordt geprankt...
  • "Blijf vriendelijk en rustig, maar laat je niet intimideren. Je hebt het recht met respect behandeld te worden!" Ook na een pilletje of poedertje.
  • "Verklaar geen dingen die je niet wilt verklaren." Alles wat je zegt kan immers tegen je gebruikt worden.
  • "Je hebt recht op ­een aparte ruimte als je je moet uitkleden."
  • "Lees ­het proces verbaal goed en schrijf erbij wat je mist of waarom je het eventueel niet ondertekent."
  • "Betaal de boete niet direct maar wacht op de acceptgiro, want dan heb je tijd om na te denken ­of je bijvoorbeeld een klacht in wilt dienen of een (gratis) advocaat in wilt schakelen. De kosten van een advocaat worden bij een laag inkomen vergoed door de overheid."

Strafblad

In het verleden werd er bij festivals heel vaak gewerkt met een 'drugstraat.' Bezoekers met teveel drugs op zak kregen gelijk een transactievoorstel en een aantekening op hun strafblad. Niet zo fijn als je een baan wil vinden of naar de Verenigde Staten wil vliegen...

Tegenwoordig zijn die straten steeds minder te vinden. Nu ga je mee naar het bureau en wordt er gekeken naar de situatie. Heb je net een pilletje teveel mee of ben je een grote dealer? De één kan op cursus worden gestuurd, terwijl de ander daadwerkelijk vervolgd gaat worden. De kans om als recreant zo gelijk aan een strafblad te komen is hierdoor minder groot geworden.

Wat er ook gebeurt: denk goed na en neem de tijd. Keuzes die je maakt in een situatie als dit kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Bekijk hier alle informatie vanuit Jellinek.

Ster advertentie
Ster advertentie