3FM nieuws

Muziekkeuze weerspiegelt gedrag van jongeren

  1. Nieuwschevron right
  2. Muziekkeuze weerspiegelt gedrag van jongeren
"Muziek moet niet zozeer gezien worden als veroorzaker van negatieve emoties en gedrag, maar eerder als reflectie daarvan".Emo's uiten emo's
Jongeren zoeken muziek die bij ze past en gebruiken hun favoriete muziekstijl om hun emoties te uiten. Dat stelt promovenda Juul Mulder van de Universiteit Utrecht. Zij wordt doctor aan de faculteit Sociale Wetenschappen.

Identiteit
Volgens Mulder wordt muziek gebruikt om een eigen identiteit te ontwikkelen. ,,Muziek moet niet zozeer gezien worden als veroorzaker van negatieve emoties en gedrag, maar eerder als reflectie daarvan.''

Eerdere studies wekten de suggestie dat bepaalde muziekstijlen juist negatieve gevoelens kunnen oproepen bij jongeren.

Depressie en agressie
Volgens de onderzoekster kampen jongeren die gericht zijn op volwassen muziekstijlen vaker met angstige of depressieve gevoelens, terwijl de groep jongeren die luistert naar de afwijkende, subversieve harde muziek eerder agressief gedrag vertoont. Deze groep maakt ook meer gebruik van alcohol en drugs.

Muziekkeuze zegt niet alles
Bij de laatste groep speelt echter de invloed van het gedrag van vrienden op het gebruik van deze middelen zeker ook een rol. ,,Al met al gaat het om het samenspel van muziekvoorkeur en het zoeken van aansluiting bij soortgenoten'', aldus Mulder.
Ster advertentie
Ster advertentie