3FM nieuws

Het Festival Van: Will and the People

  1. Nieuwschevron right
  2. Het Festival Van: Will and the People

"Het moet worden zoals de Death Star. Maar dan blijer. Een Happy Star!"

Ook deze week weer een gloednieuwe versie van Het Festival Van, de rubriek waarin artiesten hun ideale (fictieve) festival samenstellen. Dit keer is het de beurt aan Will and the People, het knotsknettergekke viertal uit Engeland.

De vrolijke ska- en reggaepop van WATP blijft al snel uren in je hoofd hangen en op het podium ziet het viertal er altijd lekker excentriek uit. Sinds kort kan de band ook 'bedenken van waanzinnige festivals' op hun CV zetten, want man oh man... Dit is by far de minst haalbare editie van Het Festival Van tot nu toe!

Uw redacteur dacht tijdens het gesprek met Will and the People eens te beginnen met een makkelijke vraag: 'Waar gaat het festival plaatsvinden, mannen?'. Het antwoord: overal en nergens. Frontman Will Rendle wil namelijk een mobiel festival. In de lucht. Op een platform. Dat ook nog eens gratis is.

"Ik wil dat het plaatsvindt op een schip dat kan vliegen en functioneert op plantaardige olie. It can go anywhere you fucking want. Een vliegend festival, man! Het moet een soort van planeet worden, iets dat op de Death Star lijkt, maar dan blijer. Een Happy Star! En als het weer dan shitty is, kun je gewoon ergens anders heenvliegen."

Het festival gaat tachtig dagen duren en zal op tachtig verschillende plekken landen om mensen op te pikken en af te zetten. Hendig!

Aqua in the house

Op de vraag wie er moet komen spelen op dit festivalspektakel, antwoorden de vier belachelijk snel én in koor: 'Bob Marley and the Wailers!'. In hologramvorm, gokken we dan. Ook Stevie Wonder is van de partij, net als Sting & The Police. Grote kans dat je ook The Rolling Stones en Fleetwood Mac tegen het lijf gaat lopen. Maar da's nog niet alles:

"AQUA! Ik wil Aqua. Zij moeten écht terugkomen, net als nog een paar van die klassiekers. Craig David! Maar ook wat nieuwere dingetjes... Wat vind je de Arctic Monkeys? Ja he? En Twenty One Pilots en Mystery Jets!"

Wat de band ook leuk lijkt is om zowel de East Side als de West Side van de hiphopwereld uit te nodigen voor een rapbattle: "And then have them all share a dressingroom. That should be fun, with their entourages and all that. Cosy."

Nog meer gekkigheid

Verveling bestaat niet op Around The World In Eighty Days. Will, Jamie, Charlie en Jim hebben gezorgd voor genoeg entertainment:

- Een kasteel
- Een berg om vanaf te skiën
- Een zee om op te surfen
- Een rally racebaan
- Een karaokepodium (waar je live kunt meezingen met de band in kwestie)
- Een comedytent

"Ik wil dat die comedytent echt episch wordt. Ik wil Ricky Gervais, Louis C.K. en Jim Carrey. Oh, en Dr. Evil! En die dan allemaal klonen, zodat je 24/7 naar die gasten kunt gaan kijken."

Qua eten is er één strikte regel: er wordt niéts bezorgd. Geen deliveries. Het aanbod zal bestaan uit karretjes vol verschillende soorten streetfood en deze culinaire ervaring moet zo authentiek mogelijk blijven.

"We geloven niet in het op de bank zitten met je luie reet. We willen dat mensen lekker rondlopen en hun eigen eten verzamelen! Het heet streetfood voor een reden, he."

No-go

Wat mag er absoluut niét te vinden zijn op het festivalterrein? Makkelijk: geld. Het hele festival is gratis, zelfs je drankjes kun je gewoon ophalen. In ruil voor iets, dat wel. Het Burning Man-idee vindt Will and the People wel tof: daar ruil je goederen voor goederen, zodat je zelf ook iets bijdraagt aan het festival. Ook de overheid moet een duit in het zakje doen:

"Festivals zouden gesubsidieerd moeten zijn. Achterlijk dat mensen moeten betalen voor dit soort dingen. Laten we gewoon het geld dat nu naar oorlogen gaat, hierin stoppen. Way better!"

Ook de artiesten zullen niet met grof geld betaald worden: ze krijgen allemaal een tientje als bedankje. "Het is toch belachelijk dat DJs als Calvin Harris een miljoen krijgen om ergens op te treden? Zeker als je er, zoals bij ons, een boss ass festival van tachtig dagen gratis bij krijgt."

En dat was 'm

Als je aan het eind van de maand nog wat geld over hebt en zin hebt om een festival te organiseren: je moet bij Will and the People zijn. Voor je 't weet zit je op een vliegend schip heerlijk wat time te wasten met z'n allen...

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie