3FM nieuws

U2-frontman Bono zegt opnieuw sorry voor iTunes-stunt

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. U2-frontman Bono zegt opnieuw sorry voor iTunes-stunt

Bono heeft opnieuw zijn excuses aangeboden voor de stunt met het album Songs of Innocence, dat ongevraagd verscheen in de muziekbibliotheek van vele iTunes-gebruikers. De zanger noemt het incident een 'roekeloze overschrijding' van zijn kant. Het initiatief werd niet gewaardeerd en is tot op heden voor heel wat Apple-gebruikers a pain in the ass.

Lekker dan

Het is 9 september 2014 wanneer Apple op het jaarlijkse event de nieuwe iPhone 6 aankondigt. Aan het einde heeft de opvolger van Steve Jobs, Tim Cook, nog een verrassing in petto: een nieuw album van U2. Ruim 500 miljoen iTunes-gebruikers ontvingen Songs of Innocente automatisch op hun iPhone. Een gulle gift, zou je denken. Toch ervaren veel gebruikers dit alles behalve zo.

Het op de telefoon plaatsen van het album wordt door veel mensen gezien als inbreuk op hun privacy. Daarnaast heeft Apple het klanten onmogelijk gemaakt om de plaat van hun iPhone te verwijderen. En van dat probleem hebben mensen nog steeds last. Door de actie krijgt zowel de band als Apple veel kritiek en dat terwijl het nog zo onschuldig bedoeld was.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Excuses

Bono bood kort na de actie al zijn excuses aan. Hij stelde destijds dat het hem wel een leuk idee leek en dat de band zich een beetje had laten meeslepen. "Ik neem de volledige verantwoordelijkheid", schrijft U2-frontman Bono in zijn aankomende memoires Surrender: 40 Songs, One Story.

"Ik had gedacht dat als we onze muziek binnen het bereik van mensen konden brengen, ze het vanzelf zouden opzetten. Dat gebeurde niet helemaal", aldus Bono. "Zoals een grappenmaker op sociale media het verwoordde: 'Ik werd vanmorgen wakker en trof Bono aan in mijn keuken, hij dronk mijn koffie, droeg mijn kamerjas en las mijn krant'. Of, minder vriendelijk: 'Het gratis U2-album is te duur'. Mea culpa." Apple lanceerde na de vele klachten een tool waarmee gebruikers het album kon verwijderen

Ster advertentie
Ster advertentie