A Short Introduction to: 25 jaar na de val van De Muur
- Nieuws
- A Short Introduction to: 25 jaar na de val van De Muur
Het is dit weekend precies 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Een goed excuus om wat beter in te zoomen op de stad waar het allemaal gebeurde.

Één stad in vier staten
Berlijn is een fascinerende stad. In honderd jaar tijd is het de hoofdstad van vier verschillende soorten staten. Van het Duitse Keizerrijk in de Eerste Wereldoorlog, via de Nazi's naar het Communistische tijdperk tot de Bondsrepubliek Duitsland na de val van De Muur. En elk van die staten bracht een eigen cultuur mee.
Een gespleten Berlijn
In de Tweede Wereldoorlog wordt Berlijn compleet verwoest. Als de oorlog voorbij is, wordt de stad verdeeld onder de veroveraars. Die splitsing, waarvoor er letterlijk een muur dwars door de stad werd gebouwd, zorgt voor een vreemde situatie. Terwijl het westelijke deel het pronkstuk van West-Duitsland moet worden, maakt de DDR van het oostelijk deel haar eigen paradepaardje. Twee werelden, met hun eigen kunst, cultuur en muziek naast in elkaar in één stad.

9 november 1989
Bijna dertig jaar lang is Berlijn (en de rest van Europa) in tweeën gesplitst. Op 9 november 1989 komt daar plotseling een einde aan. Op tv maakte een belangrijke Oost-Duitse politicus bekend dat de grenzen geopend worden. Achteraf blijkt de aankondiging een foutje te zijn, maar de mensen trekken zich daar niks van aan. Massaal rijden Oost-Duitsers met hun Trabantjes de grens over en op de straten breekt een ongekend volksfeest los. De Muur wordt vanaf dat moment niet meer bewaakt en feestende Duitsers beginnen met het afbreken van de muur die hen 28 jaar lang scheidde. Veel bewoners nemen brokstukken mee als souvenir.
De val van De Muur op 3FM

3voor12 en Nederlandse muzikanten in Berlijn
Door alles wat Berlijn mee heeft gemaakt, is in de stad een bijzondere dynamiek ontstaan. Die dynamiek trok U2, David Bowie en Iggy Pop in de jaren '80 aan, waarna ze er legendarische albums opnamen. Ook veel Nederlandse muzikanten worden door Berlijn aangetrokken en gaan er op zoek naar inspiratie. De vrienden van 3voor12 zochten een aantal van die artiesten op.
Gerards 'De Muur podcast'
Ook Gerard liet zich door de stad inspireren. Hij heeft een mooi muzikaal lijstje over muren gemaakt. Voor als je even stil wilt staan bij de val van Dé Muur.
Michiels Listomania over de Koude Oorlog
De val van De Muur, het einde van de Koude Oorlog. Er is een hoop muziek over gemaakt. Michiel verzamelde tien liedjes die over deze periode gaan.
De NOS over de Val van de Muur in 1989
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.