3FM nieuws

Greatest Hits-album: handige bloemlezing of ongegeneerd cashen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Greatest Hits-album: handige bloemlezing of ongegeneerd cashen?

Anouk brengt een Best Of-album uit. Een slimme move of niet? We zetten de voors en tegens op een rij.

Neerland's eigen rockchick Anouk kondigde vrijdag (11 september) aan dat er een Greatest Hits-album aankomt, Dominique getiteld. De plaat komt uit op 6 november en de gelijknamige single 'Dominique' is het eerste Nederlandstalige avontuur van La Teeuwe.

Leuk, zo'n album met muzikale highlights, maar over het algemeen worden verzamelalbums toch met de nek aangekeken. Compilaties zijn voor 'casual luisteraars', mensen die 'niet echt veel om de muziek geven'. Waar komt dat idee vandaan? En bovendien, is het terecht?

Team 'Nee'

Leg een Greatest Hits-album voor aan een beetje muziekliefhebber en je krijgt al snel negatief gemompel je kant op geslingerd. Het is in alle eerlijkheid ook niet de meest creatieve manier om muziek uit te brengen. Meest gehoorde argument tegen Greatest Hits-uitgaves: het is een luie manier van geld verdienen. De muziek is er al, dus de productiekosten voor zo'n album liggen lekker laag. Knip, plak en hij kan zo de schappen in. Voor de vaste fans van een band is het vaak ook even slikken, aangezien zo'n plaat vaak maar één of twee nieuwe nummers bevat. Ga je daar vijftien euro voor neerleggen of niet?

Ook is het conceptalbum, een album waarin de tracks samen een groter geheel vormen, al jaren populair. Denk bijvoorbeeld aan Muse's The Resistance en Radiohead's OK Computer. Een Greatest Hits-uitgave zou de originele tracks geen goed doen: de songs werken het best in de context waarin ze geplaatst zijn door de artiest. Het achterliggende verhaal wordt bij zo'n bundeling dus teniet gedaan. En tja... Wordt zo'n plaat niet uitgebracht als je carrière een beetje in het slop geraakt is?

Team 'Ja'

Wat een negativiteit hè. Laten we het eens van de andere kant bekijken! Een Greatest Hits is dé manier om het oeuvre van een artiest te leren kennen. Je pakt de bekendste tracks en pareltjes ertussenuit zodat jij daarna zelf kunt beslissen of je meer wilt kopen/luisteren. Vooral bij artiesten die al een album of 30 op hun naam hebben staan (looking at you, Bruce Springsteen) is een collectie een handige shortcut.

Om het geheel nog een beetje hipsterproof te maken: met een compilatiealbum ga je eigenlijk way back naar de tijd waarin albums nog gewoon volgeknald werden met tracks die op zichzelf stonden. In principe kon iedere track uitgebracht worden als single, een idee dat we bij een Best Of-album volop terugvinden. Non-stop van hitjes genieten, wie wil dat nu niet?

Let's get digital

Daarnaast speelt een compilatiealbum goed in op de huidige tijdgeest: met platforms als iTunes, Spotify, Apple Music en Tidal is het heel makkelijk om je eigen playlists samen te stellen. Hoewel het concept van een conceptalbum (ha) onder muziekfans nog steeds erg populair is, pikt de gemiddelde luisteraar toch liever de nummers eruit die hij of zij leuk vindt. Eigenlijk creëren we zelf onze eigen Greatest Hits-lijsten. Omdat dit soort lijsten vaak een mix is van artiesten, stijlen en albums is het voor wat meer diepgang dus zeker aan te raden om eens een kijkje te nemen in de 'Best Of'-hoek van één bepaalde artiest. Wie weet wat voor juweeltjes je tegenkomt!

Hoe loont het?

Best Of-albums zijn vaak contractueel vastgelegd voor een artiest, als onderdeel van een platendeal. Of het nu na drie of tien platen is, dat verzamelalbum komt er! En die zijn soms best succesvol. Zo is in Amerika The Eagles' Greatest Hits 1971-1975 met 18.5 miljoen stuks één van de best verkopende platen aller tijden.

Nu de verkoop van cd's vrijwel alleen via online kanalen gaat, zien we dus steeds minder platenzaken. En de platenzaken die er wél zijn, hebben vaak niet het volledige oeuvre van een artiest in de winkel staan. Sony BMG's Jeff Jones zag dit in 2005 al aankomen:

"If an artist has five or six albums in their catalog, many retailers are only carrying two or three. Perhaps songs that were included on albums one, three and five might no longer get the kind of visibility they would normally get."
- Jeff Jones

Een Greatest Hits-plaat verovert al snel een felbegeerd plaatsje op de plank en geeft de artiest een mooi plekje in de spotlight. Naast de extra inkomsten die zo'n plaat genereert is een Best Of-uitgave ook goed voor de kaartverkoop. Een verzamelalbum is al snel te vinden onder menig kerstboom, waarmee je als artiest makkelijk een nieuwe doelgroep aanboort. En die extra exposure leidt dan weer tot de verkoop van extra concertkaartjes, een belangrijke bron van inkomsten in het digitale tijdperk. Double win!

Biecht maar op

Dominique is dus niet eens zo'n slecht idee van Anouk, die zelf inmiddels elf albums op haar naam heeft staan. Prefereer jij ook stiekem een Greatest Hits-album over een originele plaat? Durf je het met ons te delen in de comments? ;)

Anouk - 'Dominique'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie