3FM nieuws

Broederliefde niet langer Ambassadeur van de Vrijheid

  1. Nieuwschevron right
  2. Broederliefde niet langer Ambassadeur van de Vrijheid

Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei zojuist bekend gemaakt.

Vorige week dook een filmpje op van 11 maanden geleden waarin rapper Emms van Broederliefde een antisemitisch lied zingt na afloop van een voetbalwedstrijd. En dat wordt door heel veel mensen als zeer kwetsend ervaren. Door alle ophef die is ontstaan heeft het comité besloten om Broederliefde dit jaar op 4 en 5 mei niet in te zetten als ambassadeur.

Auschwitz

Emms is zich zeer bewust van de impact van de uitlatingen die hij heeft gedaan, laat het comité weten, en heeft daar excuses voor aangeboden. In het kader van het ambassadeurschap bracht Broederliefde een bezoek aan voormalig vernietigingskamp Auschwitz. Het kwetsende karakter van zijn uitspraken is hem toen nog duidelijker geworden.

Niet passend

Broederliefde respecteert de keuze van het comité. Het comité waardeert de inzet van Broederliefde. Desondanks is het Nationaal Comité 4 en 5 mei tot de conclusie gekomen dat de titel Ambassadeur van de Vrijheid nu niet passend is en wil voorkomen dat deze discussie op 4 en 5 mei het herdenken en vieren in de weg staat.

De Staat en De Jeugd

Of er een vervanger komt voor Broederliefde is nog niet duidelijk. De Staat en De Jeugd van Tegenwoordig werden vorige week ook uitgeroepen tot Ambassadeur van de Vrede. Zij wonen op 4 mei de Dodenherdenking op De Dam in Amsterdam bij en vliegen op 5 mei met een helikopter over Nederland en doen daarbij zoveel mogelijk Bevrijdingsfestivals aan.

Ster advertentie
Ster advertentie