3FM nieuws

3voor12: Hoe psychband Tame Impala plotseling een clubhit scoorde

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12: Hoe psychband Tame Impala plotseling een clubhit scoorde

In het kader van de Song van het Jaar-verkiezing licht 3voor12 enkele tracks die dit jaar opvielen uit. DJ Luc Mast blikt terug op hét 'Let It Happen'-moment van Lowlands 2015, op zaterdagnacht in de X-Ray. Maar hoe werd dat nummer van de introverte psychband een heuse clubhit?

Ooit begonnen als tamelijk introvert psychbandje, was de transformatie van Tame Impala op Lowlands 2015 compleet: de kleurrijke show spatte van het podium. Ten dele is dat te danken aan het nieuwe, elektronischer album Currents. Met daarop natuurlijk die curieuze psychdiscotrack 'Let It Happen', het eerste nummer dat de band losliet.

Coachella

Er gebeurde tijdens het Amerikaanse festival Coachella in april iets bijzonders: niet alleen liet Tame Impala zien dat die waanzinnige discotrack - toen ongeveer een maand uit - ook live heel goed werkt, inclusief die rare loop in het midden. Maar ook stopte Jamie XX het nummer in zijn DJ-set, wat tot een heuse longread van dance-journalist en DJ Philip Sherburne op Pitchfork leidde.

Er moest namelijk even iets rechtgezet worden: kan dat wel, een nummer gewoon in zijn volledigheid draaien zonder er iets aan te veranderen? En getuigt het van goede smaak om dat bij een artiest te doen die zelf ook op het festival staat? Ja, natuurlijk kan dat op een groot popfestival met meerdere podia, zegt Sherburne: het is eerder een hommage dan het wegpakken van shine.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Even wennen

Een wat vermoeiende discussie, maar in elk geval werd duidelijk dat de indiepuristen even moesten wennen. 'Let It Happen' - Pete Tong draaide hem op hetzelfde festival ook nog - is meer dan elk ander nummer van Tame Impala namelijk een clubhit: de melancholische sfeer, dromerige synths, pompende baslijn en natuurlijk dat maffe middenstuk, alsof je cd-speler blijft vastlopen - wat de ontlading even later des te groter maakt.

Euforie op de dansvloer

De track werd al snel ontdekt door DJ’s, en zorgde vanaf het begin van het festivalseizoen voor euforie op de dansvloer. Iets soortgelijks als op Coachella gebeurde later in de zomer op polderschaal op Lowlands. Het meest legendarische 'Let It Happen'-moment van 2015 werd namelijk niet eens de uitvoering door Tame Impala zelf op zondag, maar had toen al plaatsgevonden. The Love Triangle - het vriendschapsverbond van Job Jobse, Luc Mast en Elias Mazian - draaide de track op het sleutelmoment van hun set in de X-Ray, die vanaf het intro volledig ontplofte.


>> Lees op 3voor12 meer over Let It Happen, en hoe het nummer totale euforie veroorzaakte op Lowlands.
>> Heb jij al gestemd op jouw song van het jaar? Doe dat hier.
>> De Song van het Jaar wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke avond in TivoliVredenburg. Jij kunt (gratis) bij optredens van o.a. HAEVN, PAUW, Lucas Hamming en Rondé zijn, meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie