3FM nieuws

4 lessen uit 3voor12's interview met Editors

  1. Nieuwschevron right
  2. 4 lessen uit 3voor12's interview met Editors

"Zelfs een band als Muse heeft het lastig op BBC Radio 1."

We weten niet precies wat, maar het betekent toch iets wanneer Editors hun kersverse vijfde langspeler In Dream, die ze aanstaande vrijdag lanceren, dezelfde dag nog voor het eerst laten horen in Nederland, in Den Haag nota bene. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat bijvoorbeeld MetMichiel ruimschoots aandacht besteedde aan Editors.

Lessen trekken

En ook 3voor12 was haantje de voorste toen ze in de gelegenheid werden gesteld om met zowel zanger Tom Smith als bassist Russell Leetch van gedachten te wisselen over In Dream. Wij filterden uit dit openhartige interview alvast vier interessante invalshoeken. Wil je nog veel meer lezen van Smith en Leetch, kijk dan hier.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

1. Editors goochelen met verbindingen

Synthpop op hun eerste album, stadionrock op hun tweede album, elektronica op hun derde en weer stadionrock op hun vierde album. En op In Dream lijkt het weer de elektronische kant op te gaan. “Al onze albums zijn op een bepaalde gekke manier wel met elkaar verbonden," zegt Leetch daarover in gesprek met 3voor12. De tweede en de vierde lijken weer op elkaar. De vijfde voelt wel als een opvolger van de derde plaat In This Light.”

2. 'More Falsetto!'

Falsetto, Tom Smith lust er wel pap van. Oftewel zingen met je kopstem, waar de focus meer op klanken vanuit je hoofdholtes ligt. Ja, bent u daar nog? Hoe dan ook, Tom Smith heeft op In Dream zijn falsetto-bereik nog verder uitgebreid en wordt daarbij geïnspireerd door een zanger die niet voor de hand ligt. "Ik probeer mijn bereik als zanger op te rekken, nieuwe dingen uit mijn stem te halen. Ik hou van grote popzangers zoals Boy George, die echt een fantastische stem hebben."

Falsetto, falsetto, wat is dat en, belangrijker, hoe klinkt dat ook al weer? Deze lolbroek legt het kraakhelder uit (en probeer maar eens niet te lachen):

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. Rahi Rezvani is de Anton Corbijn van Editors

Anton Corbijn is zoals iedereen wel weet de huisfotograaf van U2. En toch ook van Depeche Mode, voor wie hij bijvoorbeeld in 1986 de video 'A Question Of Time' maakte. Ook Editors verschenen al eens voor de lens van Corbijn, maar wellicht om die eeuwige vergelijking met Depeche Mode niet nog meer te laden, kozen ze voor In Dream een eigen creatieveling uit voor hun artwork: de Iraniër Rahi Rezvani die in Amsterdam woont.

"Zijn foto’s delen een bepaalde esthetiek met onze muziek," zegt Smith. "We namen contact met hem op, hij zette mij op de foto in Londen en maakte foto's bij een concert in Utrecht. Daarna leerden we hem beter kennen en vroegen hem de volledige art direction van onze plaat te doen."

(Overzicht van Rezvani's werk, gevonden op rahirezvani.com)

4. Thuisland Engeland is Editors een beetje beu

Althans, de Britse equivalent van 3FM: BBC Radio 1. Want waar wij maar geen genoeg krijgen van elke scheet van Editors, zo werd 'Life Is A Fear' recentelijk nog onze Megahit, wordt de band in thuisland Engeland veel minder vertroeteld. "De Britse media richten zich meer op dingen die nieuw zijn," zegt Smith. "Er zijn weinig bands die nog met hun vijfde plaat op Radio 1 komen. Zelfs een band als Muse heeft het lastig op Radio 1."

>> Lees het hele interview op 3voor12!

Ster advertentie
Ster advertentie