3FM nieuws

CUT_: "Elektronische muziek is een zegen en een vloek"

  1. Nieuwschevron right
  2. CUT_: "Elektronische muziek is een zegen en een vloek"

Ze staan op onze Live List van 2017 en zijn verkozen tot 3FM Serious Talent van deze maand: het Amsterdamse elektronische duo (of band, mag ook van ze) CUT_.

Hun single 'Tune In Tune Out' heb je vast al voorbij horen komen op 3FM. Logisch, aangezien 3FM vindt dat alle luisteraars kennis moeten maken met Belle Doron en Sebastiaan Dutilh van CUT_. Dat kan met muziek, maar ook met een interview om de twee wat beter te leren kennen.

Klopt het dat jullie als een soort reggae-achtig project zijn begonnen?

Belle: "Haha, ja zo hebben we elkaar als muzikant leren kennen. We zaten samen op het conservatorium en wisten wel van elkaars bestaan af, maar kenden elkaar eigenlijk niet."
Sebastiaan: "Ik studeerde gitaar en Belle zang. En toen hebben we samen met de jongens van Jungle By Night dat reggae-project opgezet en wat sessies gespeeld. Ik wist dat Belle ook van elektronische muziek houdt, dus toen ik werd uitgenodigd om te DJ'en op Magneet Festival — iets wat ik nog nooit had gedaan — schakelde ik Belle in. Dat werkte meteen zo goed, dat we besloten samen liedjes te gaan schrijven.

Jullie zijn in een redelijk vroeg stadium van CUT_ al viral gegaan met jullie Stromae-cover. Hoe was dat?

Sebastiaan: "Ja, dat was letterlijk het tweede ding dat we maakten."
Belle: "En dat ging meteen best wel hard en werd zelfs door Stromae zelf gedeeld."
Sebastiaan: "Dus toen moesten we een zomer best wel hard doorknallen om een EP uit te brengen die nog kon meevaren op dat succes."
Belle: "Daar zat best druk achter. Want we moesten natuurlijk net zo goed zijn als die cover, terwijl we zelf nog geen idee hadden wie we waren als CUT_."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe hebben jullie dat aangepakt?

Belle: "We hebben toen meteen de Popronde gedaan met onder andere Pauw en waren we de meeste geboekte band. Veertig shows in drie maanden. Alhoewel, Pauw had er eentje meer... haha."
Sebastiaan: "Ja, dat was jammer. Je verbaast je erover hoeveel gratis promo je daaruit haalt als je de meest geboekte band van de Popronde bent. Dat waren wij dus (net) niet."

Er zijn twee EP's uitgebracht en er komt er nu weer eentje aan? Waarom alleen maar EP's?

Sebastiaan: "Een EP is zo fijn omdat je dan niet in een keer alles de wereld in hoeft te gooien."
Belle: "Ik ben zelf persoonlijk een enorme album-luisteraar dus dat is staat best in contrast met wat wij doen. Maar ik denk dat wij nog niet op dat punt zijn om een volledig album neer te zetten. We wachten eigenlijk op het moment dat als we een album zouden aankondigen iedereen helemaal gek wordt van enthousiasme. Dat punt wil je bereiken. En in de tussentijd moet je niet je munitie verschieten."

"Elektronische muziek is een zegen en een vloek. Want er is niks moeilijkers dan maar iets te gaan maken. Er is geen kader, alles kan en dus meteen ook niks."

Hoe is jullie dynamiek? Wie doet wat?

Sebastiaan: "Belle schrijft de meeste teksten en ik maak voornamelijk de muziek. Als we iets gemaakt hebben laten we dat aan elkaar horen en mag de ander aan de slag. Dan gaat Belle bijvoorbeeld achter de computer zitten en alle lagen aan sound die ik heb gemaakt deleten. Wat heel goed is. Ik ga dan bijvoorbeeld op de bank liggen en vooral niet naar het scherm kijken. En dan heeft Belle iets veranderd en denk ik opeens: Wow, wat vet! Maar soms doet het ook wel een beetje pijn, haha."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Tune In Tune Out' hoor je nu dagelijks op 3FM. Hoe is dat nummer tot stand gekomen?

Belle: "Dat is wel een leuk verhaal. het begon eigenlijk als een liedje over een synthesizer... haha. Een soort fantasiebeeld wat je dan voor je ziet. Pas later toen ik de tekst verder ging schrijven kwam ik uit bij 1984 van George Orwell. Het samen ontsnappen aan de controle die van bovenaf komt."

En wat zijn de plannen voor nu?

Sebastiaan: "Nu gaan we naar een zomerhuisje in de Alpen. We hebben niet echt een plan dat we per se liedjes voor de volgende EP moeten maken daar. We gaan daar gewoon heen omdat we de tijd vrij moeten maken om tijd te pakken. We moeten tijd vrijmaken om bewust te gaan schrijven."

"Je eet samen, je slaapt samen in een bed, samen op het podium, tilt spullen de bus in en uit. We doen alles samen."

Waar hebben we het over als we dit interview over een jaar weer doen?

Belle: "Ja, hopelijk dan dus wel dat album waar iedereen tegen die tijd met smart op zit te wachten... haha."
Sebastiaan: "En hopelijk hebben we dan een supergoed festivalseizoen achter de rug. Er loopt al wel wat binnen, maar dat mag nog veel meer!"

Nog een paar Dilemma's. Nederland of het buitenland?

Belle: "Buitenland"
Sebastiaan: "Nederland is ons land, maar het heeft wel een kleine markt. Zeker met de muziek die wij maken. De gemiddelde Nederlandse muziekluisteraar is niet onze doelgroep. Daarbij krijgen we nu aanvragen vanuit China en hoe vet is dat."
Belle: "We houden eigenlijk helemaal niet van muziek, maar willen stiekem gewoon graag reizen... haha."

"Live kunnen wij onze muziek extra kracht bijzetten."

Live spelen en touren of in de studio en schrijven?

Sebastiaan: "Het één kan niet zonder het ander natuurlijk.
Belle: "Maar je moet kiezen"
Sebastiaan: "Soms wordt ik echt helemaal gek in de studio, maar op tour eigenlijk ook."
Belle: "Maar op tour is echt een avontuur. We komen echt op zulke weirde plekken. Echt waar de fack zijn we nu weer beland. En dat brengt wel avontuur met zich mee."
Sebastiaan: "Plekken waar je anders zelf nooit zou komen."

ADE of Lowlands?

Sebastiaan: "Die vind ik lastig."
Belle: "Lowlands voor mij. Hoe fantastisch ADE ook is, maar Lowlands is gewoon een bucketlist."
Sebastiaan: "Ja, Lowlands is ook wel echt een doel van dit jaar."

Met z'n tweeën of alleen?

Sebastiaan: "Met z'n tweeën! Ik ga mezelf ook heel snel vervelen... haha. Dus ik heb wel echt iemand nodig die dan effe input kan geven. En je verrast jezelf ook niet meer zo snel en elkaar wel."
Belle: "Ik denk dat wij elkaar ook wel echt nodig hebben. Zonder Seb kan ik niet doen wat ik nu doe."

Meer 3FM en CUT_?

>> CUT_ verkozen tot 3FM Serious Talent
>> CUT_ live bij 3FM On Stage
>> Dit is de 3FM Live List van 2017

Ster advertentie
Ster advertentie