3FM nieuws

Andere keuze door langstudeerboete

  1. Nieuwschevron right
  2. Andere keuze door langstudeerboete

1 op de 10 eindexamenstudenten HAVO/VWO maakt onder druk van de komende langstudeerboete een andere keuze over wat te doen na het afronden van de middelbare school.

Die keuze verschilt van wat leerlingen jarenlang voor ogen hadden als vervolg op hun eindexamen. Dat blijkt uit een online onderzoek dat wij hebben gedaan onder 900 eindexamenleerlingen HAVO/VWO. Vanaf het komend studiejaar (2012-2013) gaat de langstudeerboete in. Als studenten op HBO of universiteit meer dan een jaar uitlopen met hun studie krijgen ze een boete van drieduizend euro. Onder druk daarvan realiseren studenten zich dat het belangrijk is om meteen de juiste keuze te maken, om zo later geen studietijd te verliezen.

Tussenjaar
Van de groep die een andere keuze maakt kiezen de meeste studenten voor 'een tussenjaar om zo langer te kunnen nadenken over de juiste studie'. Ook zeggen leerlingen nu te gaan kiezen voor 'een minder moeilijk studie waardoor de kans op afstuderen binnen de gestelde tijd toeneemt'. 'Na de HAVO eerst naar het VWO gaan in plaats van een HBO-propedeusejaar' en 'geen twee studies tegelijk volgen' zijn twee andere gevolgen van de invoering van de langstudeerboete.

Strengere exameneisen
De 900 ondervraagde leerlingen maken deel uit van de ruim 200 duizend scholieren voor wie vandaag het eindexamen begint. Dit jaar zijn de exameneisen strenger geworden. Voor het centraal examen móet gemiddeld een voldoende worden gehaald. Volgens de VO-raad, de sectororganistie voor het voorgezet onderwijs, zakken dit jaar 18 duizend leerlingen meer vergelijking met vorig jaar. Meer dan de helft van de leerlingen uit het onderzoek (55%) maakt zich over de strengere eisen zorgen. Ze vinden dat de druk om goed te presteren in die paar weken te hoog is.

Examentraining
Om zich optimaal voor te bereiden op de eindexamens doen steeds meer leerlingen een examentraining. Soms wordt zo'n training aangeboden door school, maar vaak gebeurt dat op eigen initiatief via een commercieel trainingsbureau. Uit het NOS op 3-onderzoek blijkt dat 44% een examentraining gevolgd. Bijna 90% vond die training nuttig.

Eindexamenjournaal
De eindexamens beginnen vandaag en duren t/m vrijdag 1 juni. Luister om 8.00, 13.00 en 18.00 uur op 3FM naar het Eindexamenjournaal voor het laatste nieuws én examentips.

Ster advertentie
Ster advertentie