3FM nieuws

The Brits are coming

  1. Nieuwschevron right
  2. The Brits are coming

Wat doen al die Britten hier!? Steeds vaker hoor je in plaats van "biertje?" tijdens concerten iemand "oi mate, fancy a pint of lager?" roepen.

Door: Bart Slim

Het valt ons 3FM-ers de laatste tijd op dat Engels de voertaal in vaderlandse clubs en concertzalen lijkt te zijn geworden. Is er sprake van British invasion? Is Nederland de laatste maanden the go to place voor Britse muziekliefhebbers? Feit is dat opvallend veel Engelsen de veerpont of het vliegtuig lijken te pakken om in ons land concerten te bezoeken.

Britten in Paradiso

Het is ook Jeanine Albronda van Paradiso in niet ontgaan. "Amsterdam is van oudsher al een populaire bestemming voor Britten, maar de afgelopen 1,5 jaar zijn het er inderdaad opvallend veel."

Nederlands bekendste concertzaal is uiteraard in zijn nopjes met de toegenomen aantallen bezoekers van over de plas. "Dit zijn het soort Engelse gasten die we graag zien. We hebben liever echte muziekfans te gast dan die grote groepen mannen en vrouwen die hier hun stag- of hen-nights (vrijgezellenfeestjes) komen vieren. Die bellen soms doodleuk met de vraag of ze groepskorting kunnen krijgen. Dat doen we natuurlijk niet”, aldus Jeanine.

(Foto: Ben Houdijk)

Maar ook in de Ziggo Dome

Ook Susan Lukkien van Ziggo Dome is de grote toeloop van lads and lassiess opgevallen. "Vooral via social media merken we inderdaad dat steeds meer Britten de weg naar de Ziggo Dome weten te vinden. Het is natuurlijk ook wel handig dat wij vlakbij Schiphol en naast een treinstation liggen."

Geen speciale, Britse programmering

Jeanine Albronda van Paradiso denkt dat veel Britten gebruik maken van gunstige aanbiedingen van vliegmaatschappijen. "Die stunten nog weleens met de prijzen voor een weekendje weg. En veel Britten pikken dan meteen even een concert mee. Het is niet zo dat we specifiek marketing voeren in Engeland om Britten naar Nederland te lokken. We spitsen onze programmering ook niet speciaal toe op de Engelse markt. Het is denk ik een combinatie van factoren."

(Foto: Ben Houdijk)

"Paradiso een geweldig alternatief"

Ian (27) uit St. Albans (een voorstadje van Londen) is zo’n Brit die met enige regelmaat de plas oversteekt om in Amsterdam een concert te bezoeken. Soms min of meer noodgedwongen. "Concerten van bands die in England al hot zijn, verkopen in no time grote zalen als de O2 uit. In Europa gaat dat veel minder snel. En als je in eigen land achter het net vist, is Paradiso Amsterdam natuurlijk een geweldig alternatief. Britse bands, ook die aan het begin van hun carrière, komen er graag. En Britse fans ook. Daar betaal ik graag wat extra voor, sure."

Maar ook Nederlanders in Engeland in concertzalen

Andersom komt natuurlijk ook voor. Raymond Grimbergen (39) uit Amsterdam, fan van Britse bands als The Stone Roses en Happy Mondays, springt nog wel eens in het vliegtuig om een concert in Engeland te bezoeken. Volgens hem is het leven als concertbezoeker in Engeland behoorlijk prijzig.

(Foto: Ben Houdijk)

"Een vliegticket is tegenwoordig gelukkig niet zo heel duur meer, maar Londen is gewoon een hele dure stad, je betaalt voor alles meer dan hier. Maar gelukkig heb ik Engelse vrienden waar ik kan logeren. Dan hou ik weer wat geld over voor een biertje, want ook die zijn in Engeland duurder dan hier."

"Iedereen moet ooit een keer naar Glastonbury of Roskilde"

Het weerhield Raymond er niet van om 2 jaar geleden überfestival Glastonbury te bezoeken. Een aanslag op zijn portemonnee, maar een onvergetelijke ervaring. "Ik vind dat elke rechtgeaarde muziekliefhebber een keer naar Glastonbury of Roskilde moet. Meer dan 200 acts, fantastische sfeer, want feesten, dat kunnen die Britten. Maar Nederlanders ben ik er niet tegengekomen."

Ian al drie keer naar Amsterdam

Ian ging het afgelopen jaar drie keer naar een concert in Amsterdam, waarvan de laatste keer afgelopen maandag naar Paul McCartney in de Ziggo Dome. "Een overnachting zat er dit keer niet in. Ik heb een paar uur op Schiphol doorgebracht om te wachten op mijn vlucht terug. Niet echt rock 'n roll, maar ik heb wel mooi Macca gezien!"

Tijd voor een vergelijkings-onderzoek

Stel, je bent een Brit en je wil woensdag naar Noa Guthrie (bekend van de hitserie Glee) in de Melkweg in Amsterdam . Daar drink je een biertje en je blijft meteen een nachtje slapen in een hotel in het centrum.

Of je bent een Nederlander die donderdag R ’n B-zanger Miguel in XOYO in Londen (qua grootte vergelijkbaar met de Melkweg) wil zien, inclusief overnachting.

Klik voor groter.
Vliegticket
UK-NLD NLD-UK
Londen - Amsterdam

€ 59,- Amsterdam - Londen € 59,-
Concertkaartje
Amsterdam, Paradiso

€ 15,90 Londen, XOYO € 46,-
Hotelovernachting + ontbijt (goedkoopste in het centrum)
Amsterdam

€ 52,- Londen € 138,-
Biertje (gemiddelde prijs per pint in euro's)
Amsterdam € 5,- Londen € 5,10
TOTAAL € 131,90 € 248,10

Wij snappen die Britten wel

Het mag duidelijk zijn, een concert bezoeken in de Engelse hoofdstad loopt behoorlijk in de papieren, vooral vanwege de fors hogere prijzen voor een concertkaartjes en een slaapplaats. Andersom is het de financiële moeite helemaal niet.

Wij snappen die Britten dus wel die voor een concert naar ons land komen. En dat je in Amsterdam mag blowen is voor veel Britse fans en bands, ongetwijfeld ook een belangrijk selling point. En laten we wel wezen, ze zijn natuurlijk ook van harte welkom.

So, see you soon mate!

Ster advertentie
Ster advertentie