3FM nieuws

Fresku heeft een duidelijke boodschap

  1. Nieuwschevron right
  2. Fresku heeft een duidelijke boodschap

Rapper Fresku is terug. Zijn nieuw nummer 'Witlof' staat ergens voor en niet voor de groente. Fresku schaamt zich niet om duidelijk te maken wat hij van witlof vindt.

Rapper Fresku uit Eindhoven heeft vele kanten. Bijvoorbeeld zijn alter-ego Gino Pietermaai, de cabaretier met een eigen show, maar er is ook een serieuze Fresku die actuele onderwerpen als stereotypering en discriminatie niet uit weggaat. En laat 'Witlof' nou net over dat laatste onderwerp gaan.

De videoclip

Een gedekte tafel midden op straat. Klinkt ideaal toch. Free food. Hier beginnen al de eerste hints van Fresku. Op het bord wat de donkere man voorgeschoteld krijgt ligt witlof. Niks meer, niks minder. De tafel is gedekt met kaarsen, rode wijn maar ook de gezichten van geliefde Nederlanders. Donkere Nederlanders die niet meer gezien worden als allochtonen. De man begint langzaam zijn bordje leeg te eten, en de witte Nederlanders die langslopen geven hemt een schouderklopje of een aai over de bol. Een donkere man die witlof eet. Intergratie op z'n best, zou je zeggen. Iedereen die langsloopt is trots als een pauw. Maar de donkere man die voorbij komt is iets minder trots. Hij geeft hem the what-the-fuck-are-you-doing-blik. Geliefd word je om wie je bent, niet om wat je doet. Witlof eten maakt je geen Nederlander.

De teksten

We weten dat Fresku een woordkunstenaar is, zelfs als het gaat om een onderwerp als discriminatie. "Zoveel witlof dat ik bijna blank word, Fresku is de Hema worst in je stamppot." Fresku kan zelfs vrienden worden met zijn buurvrouw, want hij biedt haar toch even een dagje uit. Lekker naar De vrienden van Amstel, ook al vindt hij het geen reet aan. Zulke dingen moet je blijkbaar doen om geliefd te worden als de nigga van de blanke buurt.

Taalkundig gekwalificeerd. Praat Nederlands met me, ik ben geassilimeerd. - Fresku

Allemaal een beetje cynisch

Roosmarijn belde in 3voor12 Radio met Fresku, want zij is ervan overtuigd dat Fresku eigenlijk de politiek in moet. Maar dat vindt hij eigenlijk niks. Ook spraken ze over saoto-soep, Mocromaniac en weer eens de studio komen bezoeken. Beluister het hier:

Ik ben eigenlijk gewoon die guy die iets in je brievenbus douwt, en dan keihard wegrent. - Fresku

Mocromaniac

Maar wie is die andere guy eigenlijk met wie Fresku rapt? Mocromaniac ken je misschien van de formatie Hydroboyz met hun grijsgedraaide clubbanger 'Hindabuilding'. De groep ging jammer genoeg uit elkaar, maar Mocromaniac bleef gaan. Zijn wordplay is sick, heeft B.I.G-invloeden en represent 1104 - Kraaiennest. Mocromaniac levert meer bijdrages aan het album 'Juice' van Fresku.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wees bewust

Het einde van de clip laat fragmenten zien van Hitler, Trump, slavernij, en Zwarte Piet. Allemaal onderwerpen waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen mensen in plaats van dat men dichter bij elkaar komt. En daar is Fresku juist op tegen. Breng mensen bij elkaar, dat is fijn!

Lees ook:

>> Hey, een nieuwe video van Douwe Bo... Oh nee, Fresku?!
>> Fresku bij Giel: "Er is genoeg hiphop die wel werkt op de radio"
>> Broederliefde wint 2016, online en offline

Ster advertentie
Ster advertentie