Naar homepage
3FM nieuws

Hoe dichtbij is de bizarre technologie van Black Mirror voor ons?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe dichtbij is de bizarre technologie van Black Mirror voor ons?

Het is 5 juni 2019 en dat betekent dat het nieuwe seizoen van Black Mirror online komt! De serie draait om de (vaak niet bijster gezellige) toekomst van technologie. Sander belt met Wout Funnekotter van Tweakers over dit soort ontwikkelingen in de echte wereld.

Sociale controle

In de aflevering 'Nose Dive' gaat het over een puntensysteem, dat je kunt gebruiken om andere mensen te raten op hun gedrag. Stel dat iemand een slechte grap maakt, kun je iemand 2 sterren geven en dat heeft dan weer effect op zijn/haar status.

Technisch is zoiets helemaal niet zo moeilijk. In China heb je al een sociaal puntensysteem vanuit de overheid, waar mensen beoordeeld worden op hun acties. Camera's op straat registeren het als je niet oversteekt via een zebrapad of een koffiebeker op straat gooit en de slechte scores die je daarvoor krijgt belanden in het profiel dat de overheid van jou heeft. Dit kan effect hebben op zaken die je gedaan wilt krijgen bij de overheid en je sociale status.

Wout vertelt dat dit soort dingen op kleine schaal al gebeuren: advertenties die je surfgedrag volgen, maar ook kastjes in je auto die registreren hoe veilig jij rijdt. Op basis daarvan wordt gekeken of je bijvoorbeeld korting krijgt op je verzekering.

Robothond

In een andere aflevering gaat het over robothonden die zelf kunnen denken. Als je iets strafbaars gedaan hebt, ben je je leven niet zeker, want die dingen komen je halen! Plottwist: het design van deze robothond in Black Mirror is gebaseerd op een model dat echt bestaat.

Wout: "Darpa (onderzoekstak van de Amerikaanse Defensie) en Boston Dynamics werken al jarenlang aan machines, vierpoters en tweepoters, die kunnen lopen als mens of dier. Ze gaven er pas eentje een schop van de zijkant om te kijken of 'ie om zou vallen, maar die machines zijn al zo snel in reageren dat ze de balans kunnen behouden. Ook kunnen ze al van plateau naar plateau springen, backflips doen... het hele beweegdeel van zo'n robot bestaat al. De kunstmatige intelligentie moet nog komen."

Filmen met je contactlens?

In een andere aflevering van Black Mirror kun je door middel van een chip in je hoofd herinneringen terugspelen. Als je bijvoorbeeld een date hebt gehad en je denkt 'heb ik dit écht gezegd?', kun je jezelf terugspoelen naar dat moment dankzij een contactlens met een camera erin. Handig, maar ook best intens.

Zo'n compleet systeem bestaat nog niet in het echt, maar elementen daarvan wel. Zo was er een paar jaar terug bijvoorbeeld de Google Glass, die niet goed ontvangen werd. Wout: "Mensen vonden dat freaky en waren bang dat ze continu gefilmd konden worden door mensen met een glazen bril op. Nu was die Glass helemaal niet krachtig, die kon niet continu filmen. Maar je zou best zo'n bril in elkaar kunnen knutselen en die beelden straks via 5g draadloos opsturen naar een serverpark ergens."

Wat al wel kan: er bestaan al contactlenzen met transparante elektronica erin, die het bloedsuiker in traanvocht kunnen meten en doorsturen. Medisch gezien superinteressant voor diabetespatiënten!

Met andere woorden: voor situaties als in Black Mirror hoef je nog niet direct bang te zijn. De basis van de technologie ligt er, maar het is nog niet geavanceerd genoeg om zo heftig ingezet te worden!

Lees ook:

>> Miley Cyrus is te zien in dit seizoen van Black Mirror

Ster advertentie
Ster advertentie