Naar homepage
3FM nieuws

Muzikanten in quarantaine: "Ik kan corona niet het land uitzingen"

  1. Nieuwschevron right
  2. Muzikanten in quarantaine: "Ik kan corona niet het land uitzingen"

Dat er tot 1 juni geen evenementen worden gehouden is een grote klap voor veel muzikanten. De liveshows vallen weg en daarmee ook een groot gedeelte van de inkomstenbron. Toch kunnen veel muzikanten zich gelukkig makkelijk aanpassen naar de situatie. Jezelf verplicht moeten opsluiten kan ook creatieve impulsen opleveren.

Is deze grote stilte alleen slecht voor de muziekindustrie of ook voor de muziek? (luister ondertussen trouwens even naar de Klomp Top 100 en ondersteun Nederlandse artiesten of check hoe je ze verder kunt supporten)

'Een track per dag'

Heel maart, april en mei hadden ze op tour moeten zijn door Europa. Maar na een week konden de jongens van psychedelische rockband DeWolff alweer terug naar Nederland. De meeste shows werden afgelast vanwege de coronacrisis. Zanger Pablo van de Poel legt uit: "Dat is nu al drie weken geleden en inmiddels kan ik me al niet meer anders voorstellen. Ik schrijf nu thuis ongeveer een track per dag. Straks hebben we genoeg materiaal voor minimaal één nieuwe plaat. Terwijl we net een album hebben uitgebracht. Het enige wat ik wel pijnlijk vind, is dat we eigenlijk vanavond in een uitverkochte Effenaar in Eindhoven zouden staan."

DeWolff in de Martinikerk op ESNS20

Op de vraag of hij tegenwoordig anders te werk gaat, zegt hij: "Ik heb sinds kort weer gitaarles via internet van een dude uit Nashville en haal inspiratie uit iets als de bijbel terwijl ik helemaal niet gelovig ben. Maar in principe is het hetzelfde als nieuwe muziek schrijven zonder deze hele situatie."

De shows die in Duitsland zouden plaatsvinden zijn al verplaatst naar november. "Het probleem is natuurlijk de hele wereld z'n shows wil verplaatsen. Dus dat gaat voor de Nederlandse shows nog even puzzelen worden, maar dat komt wel goed uiteindelijk."

De drie mannen van DeWolff hebben samen met vrienden via Skype een track opgenomen, 'Queen of Hearts' vind je hieronder. Leuk detail: het vorige album Tascam Tapes is opgenomen op de achterbank van de bandbus tijdens de vorige tour.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

MEROL en haar houseparty

3FM Talent MEROL was bezig met een prima opmars vanuit 2019 en zou in 2020 daarmee doorgaan. Haar eigen creativiteit is nog net zo goed aanwezig en ze schrijft 'gewoon' nog muziek samen met haar producers. Volgende week komt ze ook met een track over de huidige situatie. 'Houseparty' gaat over hetgeen waar ze troost in vindt deze dagen: videobellen met vrienden en familie.

MEROL: "Ik stuur een ideetje naar m'n producers Didier en Koen (van Klangstof). Die geven me uiteindelijk weer een beat waar ik verder op werk. Zo gaat het heen en weer. Op zich is het een fijne manier om door te gaan en aan het einde van quarantaine een berg demo's te hebben."

Schrijven over de situatie

MEROL: "Ik vind het niet lastiger om nieuwe muziek te schrijven. Het paradoxale is alleen dat het gek voelt een nummer te schrijven dat niet over de huidige situatie gaat, omdat je het dan ontkent, maar aan de andere kant voelt het ook een beetje dubieus een nummer te maken over de huidige situatie.

"Je kunt namelijk de ernst van de situatie niet duiden in een nummer en ik kan corona ook het land niet uitzingen."

"Ik krijg evenveel ideeën als normaal en soms gaan ze wel over de huidige situatie en soms helemaal niet. Het enige verschil wat ik merk is dat ik soms geïntimideerd kan zijn door de creativiteit van anderen. Vooral in de eerste twee weken kwamen er veel 'quarantaine-singles' uit, hielden mensen liveconcerten op Instagram terwijl ik net drie bolletjes wol, een puzzel had gekocht en Wordfeud had geïnstalleerd..."

GOTU JIM: "het creëert een bepaalde rust, maar ook onzekerheid"

Op de vraag waar hij zijn dag mee vult is hij duidelijk: "Zoveel mogelijk naar de studio om nieuwe tracks op te nemen, veel aan het blowen en muziek aan het luisteren. Sporadisch lees ik een boek."

Deze zomer zou de rapper op veel grote festivals te zien zijn. Lowlands 2020 staat ook nog steeds op de agenda. Het festival heeft nog geen uitsluitsel gegeven over een eventuele afgelasting, maar organisator Mojo Concerts maakt zich wel grote zorgen.

Alles op losse schroeven

"Maar het geeft nu wel een soort andere inspiratie en het creëert een gek gevoel van een bepaalde rust, maar ook onzekerheid. Omdat je gewoon echt niet weet wat er uiteindelijk doorgaat."

Veel van de muziek van Gotu Jim is gebaseerd op het nachtleven in de grote stad. Wat doe je dan als die inspiratie ineens wegvalt?

Jim: "Het is een rare vibe, want veel is wat ik zelf meemaak in het uitgaansleven of in de stad. Ik probeer nu persoonlijk door de week elke dag creatief bezig te zijn door teksten te schrijven of aan m'n eigen producties te werken."

LO-FI LE-VI

Ook 3FM Talent LO-FI LE-VI ziet de voor- en nadelen. "Ik denk dat zo'n quarantaine wel goed kan zijn voor je creativiteit. Ik heb wat meer fantasie ofzo. En een frissere blik als we straks weer naar buiten kunnen. Ik schrijf hetzelfde maar experimenteer meer." Op de vraag wat hij de afgelopen tijd al geleerd heeft zegt hij: "Je moet je vrijheid niet voor lief nemen."

Accepteren en doorgaan

Als we weer ons normale leven oppakken, zal iedereen door de hele industrie heen de klappen nog lang voelen. Maar tegen het eind van deze coronacrisis zijn er waarschijnlijk drie dingen die vaker langskomen 1. baby's. 2. scheidingen of break-ups. 3. nieuwe muziek van je favo artiest.

De meeste muzikanten vinden hun eigen manieren om verder te gaan. Dat aanpassingsvermogen hebben ze allemaal. De één met (online) publiek, de ander als kluizenaar in de studio. Either way: we zien alle resultaten graag tegemoet!

Ster advertentie
Ster advertentie