3FM nieuws

Wat is er ooit gebeurd met rapper Extince?

foto: Euro Entertainment
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is er ooit gebeurd met rapper Extince?

Bandje, besta je nog? Of in dit geval: rapper, besta je nog? Dat is de vraag waar de middagshow van Barend & Benner elke week antwoord op zoeken. Dit keer is de vraag: wat is er ooit gebeurd met Extince? Kunnen we nog altijd genieten van de woordspelingen of is het inmiddels extinct?

Coole naam

In de jaren 80 begon de Nederlandstalige hiphop, overgewaaid vanuit Amerika. Peter Kops heeft de naam Extince gekozen, omdat het dan ook een beetje Amerikaans moest ogen. "Ik luisterde naar een groep genaamd Whodini, twee rappers Ecstasy en Jalil. Die ene rapper zei z'n naam, Ecstasy, maar ik verstond nog niet goed Engels en dacht dat hij Extince zei." Dat vond Peter wel een coole naam. Later kwam hij erachter dat dat dus niet de correcte naam was van de rapper. "Toen was de naam Extince van mij, weet je."

Peter Kops was één van de allereerste in Nederland die Nederhop maakte. In die tijd gebeurde het zelden dat rap ook op de televisie werd laten zien. Maar Extince kreeg het wel voor elkaar om met zijn nummer 'The Milkshake Rap' bij Paul de Leeuw op de buis te komen. Het platenlabel die dat nummer had uitgebracht, had mot met Mc Donald's. "Dat nummer moest uit de handel." De producer heeft er een remix van gemaakt, die mocht wel blijven." Daardoor heeft het nummer veel aandacht gekregen.

Rapper, besta je nog?

Peter kijkt terug naar een een gelukkige tijd. Het verdienmodel van rappers is begonnen bij zijn nummer 'Spraakwater', maar verdient Extince nu ook nog met optredens? "Ja zeker. Als artiest onder een contract van een platenmaatschappij niet meer." In 2019 is hij daarvan afgestapt met een afscheidsalbum. Tijdens de lockdown is hij een, zelfbenoemd 'piep klein uitgeverijtje' gestart. Daarmee doet hij ook nog shows.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie