3FM nieuws

Nederlandse Robin in Chinese The Voice!

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse Robin in Chinese The Voice!

500 miljoen Chinezen gaan binnenkort genieten van de Rotterdamse Robin Chu (28). Hij is door de eerste Europese auditierondes voor The Voice Of China en mag zich begin mei gaan bewijzen in Londen. Wij spraken hem even.

Auteur: Elisa Hanssen

De zoveelste baby-foto, het nieuwste liedje van je favoriete band, een update over een zieke oma, een selfie van Anouk, een nieuwsbericht over bootvluchtelingen, een grappig artikel van De Speld en een oud-klasgenootje van de middelbare school die meedoet aan The Voice of China. Hè, wat?

Hoe is het nou met...

Mijn oud-klasgenootje Robin Chu had ik sinds onze middelbareschooltijd in Venlo eigenlijk gewoon nooit meer gezien. Behalve dan online via een sporadische update op Facebook. Dat hij kon zingen wist ik al. En dat hij Chinese roots had was me ook wel duidelijk.

Maar dan zie je ineens dat hij mee gaat doen aan The Voice Of China. Waar het eerste seizoen ongeveer 500 miljoen (!) mensen naar keken. Ter vergelijking: The Common Linnets hadden "maar" 195 miljoen kijkers tijdens het Eurovisie Songfestival. No pressure dus!

????! I made it to the finals of Voice of China European Auditions! May 9th and May 10th in London to shoot the finals! Fingers crossed!

Posted by Robin Chu on zondag 19 april 2015

Euopese audities voor The Voice of China

The Voice of China doet sinds twee jaar ook audities in Europa. De programma-makers reizen langs Nederland, Frankrijk en Engeland om talent te vinden. Robin ging voor zijn eerste auditie naar Amsterdam en vliegt zaterdag 9 mei naar Londen voor de finale van de Europese audities van The Voice of China.

Ik besloot eens te bellen met de jongen die binnenkort bekend is bij 500 miljoen Chinezen.

Hoi Robin! Lang niet gesproken. En nu ga je het maken in China! Wat heb ik gemist?

"Ja bizar hè. Ik kreeg een mailtje waarvan ik in eerste instantie dacht dat het spam was. Er stond in "Ik ben de tv-producer van The Voice of China en ik heb je filmpjes op YouTube gezien." Ik dacht dat het een grap was. Net als van die spam-mailtjes over een erfenis die je alleen maar hoeft te innen door naar een bepaalde site te gaan.

Maar ik kreeg via meerdere mensen te horen dat ik gezocht werd. Ineens werd ik benaderd via LinkedIn, en via een vriendin op Facebook. Er scheen een heel proces te zijn met audio-opnames insturen voor een voorselectie, maar ik wist er niks van. Zij hadden me dus via verschillende kanalen proberen te bereiken en nadat ik door meerdere mensen benaderd werd dacht ik: "Ja, waarom zou ik ook niet meedoen?""

En nu heb je de eerste auditie ronde achter de rug?

"Ja, op woensdag 15 april kreeg ik te horen dat ik donderdag kon langskomen in de studio in Amsterdam om een nummer op te nemen. Dus in alle haast heb ik toen een Chinees nummer opgezocht en tot veel te laat 's nachts geoefend om vervolgens de dag erna auditie te doen."

Zong je überhaupt wel eens in het Chinees dan?

"Ik heb wel eens met internationale Chinese wedstrijden meegedaan. Het zou kunnen dat de mensen van The Voice Of China mij daar ook van kennen. En ik zing wel eens in het Chinees. Ik versta het natuurlijk ook gewoon. Behalve als ze in muziek-jargon beginnen. Maar daar heb ik ook een tactiek voor. Als het te lastig wordt dan blijf ik gewoon ja-knikken totdat iemand me vreemd aankijkt en dan begin ik nee te schudden. Heel effectief!

Je zingt dus in het Chinees, maar schrijf je dan ook zelf Chinese nummers?

"Ja, ik schrijf af en toe ook wel eens een nummer in het Chinees, maar dan gebruik ik wel Google Translate. Dan krijg je hele filosofische teksten!"

En nu ben je dus door?

"Ja! Afgelopen zondag kreeg ik ineens het bericht dat ik door was naar de finale van The Voice of China European Audition. Nu mag ik op 9 en 10 mei naar Londen om daar auditie te doen samen met veertien anderen."

Mag je naar China als je in Londen wint?

"Klopt, maar deze auditieronde wordt volgens mij ook al uitgezonden in China. Ik heb eigenlijk geen idee hoe alles werkt, het gaat allemaal zo snel!"

Dan zien dus al die 500 miljoen Chinezen jou!

"Ja, 500 miljoen, dat is gewoon niet normaal. Dat is gewoon net zo veel als dat héél Europa aan de buis gekluisterd zou zitten. En dan moet écht iédereen kijken."

Als 1% van die groep fan van je wordt heb je gewoon al 5 miljoen fans!

"Hahaha, en met dat aantal fans ben ik voor Chinese begrippen nog maar "underground"! Maar zo ver is het nog niet natuurlijk ik moet eerst nog door deze auditieronde heen."

En wat als iemand omdraait? Ken je de Bekende Chinezen eigenlijk wel?

"Nee, ik heb werkelijk geen idee! Stel dat iemand op die knop drukt en zijn of haar stoel draait om, dan heb ik gewoon geen idee wie het is. Je ziet bij The Voice of Holland dat mensen super blij zijn als Marco Borsato omdraait. Maar bij mij zou het dan zijn: "Ken ik jou? Ehm, nee." Haha."

Heel veel succes in ieder geval, Robin!

Even bellen met...

Coen en Sander belden ook nog even met Robin om hem te vragen hoe zenuwachtig hij wel niet was en hoe hij zijn kansen inschatte.

En om alvast wat inspiratie op te doen hier alvast een filmpje van de winnares van The Voice of China 2014.

Ster advertentie
Ster advertentie