3FM nieuws

3voor12 presenteert: De Maand van de Underground

  1. Nieuwschevron right
  2. 3voor12 presenteert: De Maand van de Underground

Na de maand van de muziekfotografie vorig jaar en de maand van het clubcircuit het jaar ervoor is het weer tijd voor een grote 3voor12 voorjaarsserie. Een reeks artikelen over een onderwerp dat altijd al onze interesse had, maar niet altijd de volle schijnwerper. Het onderwerp dit jaar? Maart is de maand van de underground. Maar wat is dat eigenlijk, underground?

"Underground lijkt soms wel de vriezer van de popmuziek, waar we de lekkerste kliekjes uit het verleden bewaren." Was getekend Blaudzun in gesprek met 3voor12. Dat is niet bepaald een compliment, dat moge duidelijk zijn. Nu is Blaudzun een artiest die het grote publiek gevonden heeft, maar ook het Tilburgse festival Incubate - misschien wel de belangrijkste vaandeldrager van de undergroundcultuur in ons land - gebruikt het woord weloverwogen niet. In eerste instantie weken ze uit richting ‘independent cultuur’, tegenwoordig heet het ‘grensverleggende cultuur’.

Een lastig begrip dus, maar toch, iedereen weet waar je het over hebt als je het over underground hebt. En iedereen kent de plekken waar het zicht afspeelt. In het eerste artikel van de Maand van de Underground gaan we in op het begrip. Bestaat er nog iets als de underground? Je leest het hier.

Wat kan je verwachten?

De komende maand gaat 3voor12 op zoek naar toonaangevende en inspirerende mensen en plekken in de voorhoede van de Nederlandse muziek. Mensen met karakter die zich ‘ouderwets’ niets aantrekken van wat aan de top gebeurt en hun eigen pad kiezen, voorlopers en schatbewaarders, buitenstaanders en knooppunten. Van de eigenwijze Friezen van Yuko Yuko en The Homesick tot de weergaloze protometal-band Death Alley.

De nieuwe club De School in Amsterdam, waar ook het bekende undergroundplatform Subbacultcha een nieuw thuis vond. Natuurlijk ook Incubate in Tilburg, dat eind vorig jaar struikelde over de grote ambities om uit de marge te ontsnappen, en komend jaar voor de uitdaging staat zichzelf opnieuw uit te vinden. Gaan we het gewoon de ‘maand van de underground’ noemen? Jazeker, dat gaan we doen. Op het schild ermee! Lang leve de underground!

Ster advertentie
Ster advertentie