3FM nieuws

Broodje worst of een quinoa-burger?

  1. Nieuwschevron right
  2. Broodje worst of een quinoa-burger?

3FM-redacteur Nina weet wel wat ze zou kiezen: BROODJE WORST! Zij ziet een angstaanjagende trend ontstaan. Alleen nog maar gezond eten op festivals? "Neen! Waar gaat mijn frikandel speciaal heen?"

(Foto: Ben Houdijk)

Met 3FM staan we jaarlijks op de grootse festivals in Nederland en naast de muziek vinden wij eten natuurlijk ook érg belangrijk tijdens zo'n weekend.

Zelf vind ik gezond en divers eten op festivals hartstikke goed. Maar ik zie mijn vette hap liever niet verdwijnen. Ik belde met foodtrendwatcher Samuel Levie om te vragen waar die gezonde trend vandaan komt en of ik me zorgen moet maken. Eten we straks alleen nog maar quinoa-burgers en spinaziesalades? Als er iemand weet hoe het zit met de foodtrends van nu, is hij het.

Foodtrendwatcher Samuel Levie

Hé Samuel!

Hoi Nina, ik hoop dat je me goed kunt verstaan. Ik zit in de auto. File...

Bah vervelend, maar prima moment om even te kletsen over eten toch?

Zeker.

Want daar heb jij verstand van.

Nou ja, er zijn altijd mensen die er meer verstand van hebben, maar ik weet wel het een en ander. Ik heb jarenlang als chef gewerkt, een jongerenbeweging opgezet om jongeren meer betrokken te krijgen bij duurzaamvoedsel en nu heb ik mijn eigen foodtruck Brandt en Levie waar we de lekkerste worsten maken.

Een rij voor de biologische kapsalon op BKS (Foto: Ben Houdijk)

Oh, dus er is nog wel toekomst voor de worst?

De worst blijft zeker! Wij maken een best wel klassieke hotdog. Het verschil is dat wij de knakworst helemaal zelf maken. Net als de saus en de topping. Het is dus geen industrieel-voorverpakte-worst die we bestellen en dan nog even opwarmen. En daar zit het grote verschil in.

Shit, het water loopt me nu al in de mond.

Snap ik.

Maar Samuel, alles wordt maar gezonder en verser. Wat gebeurt er?

Je ziet eigenlijk twee dingen gebeuren. Er ontstaan specifieke foodfestivals waar je écht heengaat voor het eten. En daarnaast staan ook op de gewone festivals, waar je vroeger alleen maar een broodje beenham kon eten, nu tal van kleine aanbieders. Festivals komen er niet meer mee weg om geen 'gezondere keuze' aan te bieden.

Waarom willen mensen zo graag die gezonde keuze? Ik word tegenwoordig raar aangekeken als ik voor het broodje kroket ga tussen al die gezonde poeha.

Ik denk dat mensen het leuk vinden dat voedsel een extra dimensie geeft aan een festival. Waar men vroeger alleen voor de muziek ging, gaan ze nu voor de complete beleving, en daar hoort goed en lekker eten ook bij. Daarnaast weten mensen dat als je alleen maar keihard zuipt en niet slaapt, je gezond eten gewoon echt nodig hebt.

Dus het compenseert alle andere troep die je binnenkrijgt?

Ja, je voelt je toch beter als je meer groentes en versproducten eet. Dan kun je er tenminste weer even tegenaan.

Koeientong op Lowlands.... (Foto: Ben Houdijk)

Ook festivals als Pinkpop en de Zwarte Cross gaan mee in de gezonde trend.

De organisaties van die festivals willen ook niet bekend staan als 'het festival waar je alleen patat eet'. Dat laten ze echt niet gebeuren.

Ook willen organisatoren hun festival verduurzamen. De positieve impact van hun evenement is steeds belangrijker. Het aanbod van eten wordt onder de loep genomen. Daarom kiezen ze ook steeds vaker voor vis of vega. Zo dragen ze ook nog een beetje bij aan een betere wereld.

Lowlands en Pinkpop werken bijvoorbeeld al jaren samen met Oxfam Novib. Zij hebben hun eigen stand en verkopen fairtrade producten. Daarnaast vragen ze om aandacht voor hun organisatie. Al deze dingen geven een festival een duurzamer en positiever karakter.

Je ziet het natuurlijk ook buiten alle festivals... Alles is tegenwoordig healthy.

Het is inderdaad een levensstijl geworden. Er bestaan echte health festivals, zijn gaan heel ver. Mensen vergeten vaak dat super healthy echt niet per se beter is voor je. Het is prima om soms te snacken. Ik hoop dat de nadruk ligt op de diversiteit.

Eet jij altijd gezond op een festival?

Dat verschilt. Ik wil gewoon kunnen eten waar ik zin in heb. Ik houd van lekker eten. Het kan zo'n teleurstelling zijn als je op een festival komt en er is alleen maar troep te eten. En dan heb ik het echt niet over broodjes hamburgers en friet, want die kunnen juist heel goed bereid zijn. Je hebt chefs die letterlijk een mini-restaurantje opbouwen en drie-gangen-diners aanbieden. Als er maar aandacht is gestoken wordt!

Lekker worstje op Sziget Festival (Foto: Ben Houdijk)

Op Down The Rabbit Hole kon je dit jaar uitgebreid dineren aan een tafel!

Klopt. En op Into The Great Wide Open zijn ze daar ook erg goed in. Daar heb je zo ontzettend veel keuze. Ja dat is het eigenlijk. Ik wil gewoon keuze hebben.

Waar gaat de trend naartoe?

Ik verwacht niet dat het broodje kroket of hamburger verdwijnt. Maar ze zullen wel in betere kwaliteit en met versere ingrediënten worden aangeboden. Die beweging gaat nog wel even door. Het verhaal achter hetgeen dat je bestelt, wordt ook steeds belangrijker. Waar komen de producten vandaan?

Vorig jaar was ik op een klein festival waar ze een hele koe hadden besteld. Iedereen at van die koe, die uit de omgeving kwam. Dat vind ik leuk. Het aanbod wordt diverser, van betere kwaliteit en het verhaal erachter telt. Gelukkig kan dat gewoon samen gaan met een simpel broodje worst en biertje. Dus geen zorgen, Nina!

Pff, gelukkig. Ik wil mijn kroketje en patatje met mayo echt niet opgeven. Dat het biologische varianten worden met een verhaal erachter, vind ik alleen maar goed.

>> Wat vind jij van het eten op muziekfestivals?
>> Dit eet je toch niet op een festival?

Culinair eten op DTRH (Foto: Bullet-Ray)
Ster advertentie
Ster advertentie