3FM nieuws

Spotify kan playlists maken met jouw DNA

  1. Nieuwschevron right
  2. Spotify kan playlists maken met jouw DNA

Afgelopen week is een samenwerking tussen Spotify en Ancestry gelanceerd: het is vanaf nu mogelijk een Spotify-playlist te genereren op basis van je DNA. Als je dit zo leest lijkt het alsof dit technologie is uit het jaar 2069, maar niets is minder waar.

Ancestry is een bedrijf dat met een beetje wangslijm kan aantonen waar jouw DNA vandaan komt en hoe je familiestamboom eruit ziet. Ze brengen mooi in kaart waar jouw voorouders vandaan komen en geven dat aan in een cirkeldiagrammetje. Dit kan hele interessante uitkomsten geven! Zo kunnen neonazi’s erachter komen dat ze Afrikaans bloed hebben of Geert Wilders dat z’n achterneef uit Irak komt. Is allemaal mogelijk.

Tikkie suf

Sinds deze week kun je met de extra dienst van Spotify een lijst laten opstellen aan de hand van je resultaten. Je zou verwachten dat dit mega-advanced is en dat ze aan de chemische samenstelling van je DNA precies kunnen zien of je van Alternative Grungerock of Underground hiphop houdt. Maar helaas, zo ver zijn we nog niet.

De dienst, waar je $99 voor betaalt, maakt een playlist met muziek uit de gebieden van jouw roots. Heb je Zweedse roots? Dan krijg je Swedish Housemaffia en Abba voorgeschoteld. Heb je Koreaanse roots? Dan krijg je een lading K-pop voor je kiezen. Dit is natuurlijk handig als je een beetje aan het soulsearchen bent naar je roots, maar ook een beetje suf.

Risico's

De vraag is of deze gimmick je DNA waard is, het is namelijk niet geheel risicovrij. Onlangs zijn de gegevens van 92 miljoen gebruikers van MyHeritage (vergelijkbaar met Ancestry) gehackt. Daarnaast staat in het privacy statement van Ancestry dat je DNA gedeeld mag worden in bijzondere gevallen, zoals een moordzaak.

Kortom, je hebt geen controle meer over hele gevoelige persoonlijke informatie! Dat kan zomaar in de verkeerde handen komen, met alle gevolgen van dien. Dus houd je wangslijm lekker in je moffel en luister gewoon een lekker playlistje van 3FM, zoals deze.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie