3FM nieuws

Waarom de conservatieve denkbeelden van Jesse Hughes ons zo verwarren

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de conservatieve denkbeelden van Jesse Hughes ons zo verwarren

In Cleveland, Ohio de Republikeinse Conventie, begint maandag (18 juli) het congres waar Donald Trump officieel aangewezen zal worden als presidentskandidaat. Naast familieleden, acteurs en topsporters wordt ook een aantal muzikanten genoemd als aanwezigen.

(still uit de film Redemption Of The Devil, VICE)

Gene Simmons van Kiss is er bijvoorbeeld, en countryzanger Kenny Rogers. En Jesse Hughes van Eagles Of Death Metal? Die verraste na de aanslagen in Parijs met zijn oer-conservatieve uitspraken. Waarom schrokken veel muziekliefhebbers daar zo van?

Het drama in Bataclan

Met de aanslag in Nice vorige week donderdag (14 juli) staat ook het drama in de Bataclan weer vol op het netvlies. Terroristen schoten toen 89 mensen dood in de Parijse concertzaal, waar op dat moment de band Eagles Of Death Metal stond op te treden. In augustus speelt Eagles Of Death Metal op Lowlands, maar het onbezorgde rock ’n roll gevoel waar de band altijd om geroemd werd is verdwenen. Sterker nog: de alternatieve popscene verslikte zich aardig in de controversiële uitspraken die frontman Jesse Hughes na de aanslag deed. Waarom verrasten die uitspraken zo?

Jesse Hughes: dikke redneck

Toch was het voor trouwe volgers helemaal geen verrassing dat Jesse Hughes er dit soort denkbeelden op na houdt. Ook voor de aanslagen sprak hij zich al uit voor Donald Trump, noemde hij Barack Obama een "non-fucking American-born" en George W. Bush een held. "A dude who does blow and likes ZZ Top is my kind of motherfucker."

In zijn leven voor Eagles Of Death Metal was Hughes - in zijn eigen woorden - een dikke redneck die als freelancer speeches schreef voor de Republikeinse partij. Na een lelijke scheiding ging het mis met Hughes, werd hij depressief en moest hij door zijn oude schoolvriend Josh Homme (van Queens Of The Stone Age) uit het slob getrokken worden. Hughes: "Hij klopte op de deur, duwde me opzij, stopte al mijn geweren in een kussensloop en zei: 'Wat ben je aan het doen, gast.'"

Die kant van Jesse Hughes komt ook heel nadrukkelijk naar voren in de film The Redemption Of The Devil (betaalde link), die VICE in 2015 uitbracht. De film zou eigenlijk een week na de aanslagen op documentairefestival IDFA draaien, maar werd vanwege het drama teruggetrokken. Dat is misschien logisch, maar ook jammer, want het is de beste manier om de 'echte' Jesse Hughes te leren kennen. Waar eerdere uitspraken over 'the second amendment' of president Obama meestal een beetje verloren gingen tussen de super grappige anekdotes over zijn penis-lengte en notoire drugsgebruik, diept de Vice-docu de denkbeelden van Hughes serieus uit.

>> Meer over Jesse's denkbeelden en andere voorbeelden van conservatieve popsterren lees je op 3voor12.

Ster advertentie
Ster advertentie