3FM nieuws

Wat is er ooit gebeurd met de band Jovink & De Voederbietels?

foto: RTV Oostfoto: RTV Oost
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is er ooit gebeurd met de band Jovink & De Voederbietels?

Bandje, besta je nog? Dat is de vraag waar de 3FM-middagshow Barend & Benner elke week antwoord op zoekt. Voor deze editie wordt er gebeld met de Achterhoek en opgenomen door Hendrik Jan Lovink. Hij geeft ons niet alleen inzicht in het ontstaan van boerenrockformatie Jovink & De Voederbietels, maar weet ook een primeurtje te verklappen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schunnige teksten

Jovink & De Voederbietels zijn oorspronkelijk als duo begonnen. Het 'Jovink duo' bestond uit Hendrik Jan Lovink en Gijs Jolink. De twee gingen vaak stappen met hun vriendenclub. "Op de fiets naar de discotheek toe, gingen Gijs en ik schunnige teksten verzinnen met liedjes erbij." Hieruit is het duo ontstaan en later is het pas uitgegroeid tot een band. In het begin traden ze op voor gratis bier voor hun eigen vrienden en zo creëerden ze al snel hun eigen fanclub. "Dat werkte heel erg goed."

Zwarte Cross

Eèn van hun grootste nummers 'Wanner Geven Wi-j De Strijd Op?' verkochten ze voor 2 muntjes op de Zwarte Cross. "Vroeger was het überhaupt al moeilijk om als dialectband op de radio te komen. Op de Zwarte Cross hadden we een gigantische aanhang, dus waarom niet daar verkopen?" Hendrik Jan is mede-eigenaar van het bedrijf dat de Zwarte Cross organiseert. Ondanks dat dit het grootste betaalde muziekfestival is van Nederland, blijft Lovink er bescheiden over. "Het is het leukste en vriendelijkste festival, dat vind ik belangrijker dan dat het de grootste is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bandje besta je nog?

De band Jovink & De Voederbietels bestaat helaas niet meer. "Ik ben nu eigenlijk full-time fitboy," grapt Hendrik Jan. Maar dat is niet het enige. In 2015 is hij namelijk begonnen met de band Hiltop Howlers en die treden nog altijd op. Vorig jaar heeft Hendrik Jan wel afscheid genomen van de organisatie van de Zwarte Cross.

Maar komt hij daar dan nog wel een biertje doen? "Het leuke is dat ik dit jaar voor het eerst van de organisatie een mail heb gekregen met de vraag of onze band beschikbaar is voor de Zwarte Cross." Dit gaan ze zeker doen, op de zaterdagavond!

Beluister hier het hele gesprek met Hendrik Jan Lovink

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie