3voor12: Het woordenboek van de Nederlandse hiphop in 2016
- Nieuws
- 3voor12: Het woordenboek van de Nederlandse hiphop in 2016
In 2016 is hiphop (eindelijk) het belangrijkste genre als het gaat om Nederlandse muziek, maar waar ging Nederlandse hiphop in 2016 nu eigenlijk over?
In 2016 is hiphop (eindelijk) het belangrijkste genre als het gaat om Nederlandse muziek. Het is het genre waar het meest in geëxperimenteerd wordt én dat commercieel het meest succesvol is. Terwijl je er als luisteraar toch soms behoorlijk je best voor moest doen: er zat namelijk ook nooit eerder zo veel 'slang' in.
3voor12 dook in de opvallende woorden die steeds maar weer terugkwamen bij de 25 Nederlandse hiphop-acts op de Song van het Jaar 2016-longlist*. Om zo aan het eind van het jaar nog één keer terug te kijken: waar ging Nederlandse hiphop in 2016 nu eigenlijk over?
Pull up [ww, pullde up, kwam upgepulld: aan komen rijden in een auto/enge whip]
In 2016 pullde iedereen up. Als een opa (Ronnie Flex in ‘Niet zo’), in een ‘whip’ (dat is meestal, maar niet altijd, Sevn Alias) of ‘skrrt voor je deur’ (CHO – Beef met je boyfriend). Sevn Alias was niet de eerste in Nederland up pullde (LBR ft. Hans Grants brachten in 2015 al het nummer ‘Pull Up’ uit), maar hij deed het in ‘Enge Whip’ zeker wel het vaakst (43x in vier minuten en twaalf seconden) en zorgde daarmee in januari 2016 voor de definitieve doorbraak van ‘pull up’ in de Nederlandse hiphop-vocabulaire. Met 590.000 plays op Spotify hield hij er bovendien de meeste ‘saaf’ aan over.
Saaf [zelfst. nw., de: geld, money, mula. Liefst in ‘stacks’, want je moet niet gaan zitten voor bullshit]
Hoewel ‘money’ nog steeds veel wordt gebruikt om geld aan te duiden, willen met name Lijpe, Sevn, Josylvio en (what’s in a name) Mula B in 2016 steeds vaker ‘saaf’ zien. Ergens is dat ironisch, omdat ‘saaf’ in Marokkaans (Berbers) letterlijk ‘kleingeld’ of ‘muntgeld’ betekent. En dan moet je toch een flinke bestelbus meenemen als je een Benz, Rari of ‘zeven’ wil afrekenen. Laat staan dat je het lekker kunt ‘stacken’ (letterlijk: stapelen, oftewel: sparen).
Maar de opkomst van ‘saaf’ staat wel voor een bredere ontwikkeling in de Nederlandse hiphop. Vroeger werd er hoogstens wat Engelse woorden gerapt en werd vooral wordplay in het Nederlands (Osdorp Posse, Extince, Opgezwolle, Typhoon, Ali B.) tof gevonden. In 2016 kun je succesvol rappen in alle (straat)talen die Nederland rijk is. Nederland viel massaal voor ‘gezellige jongemannen die een beetje Krio spreken’ (Broederliefde) en bij de teksten van Lijpe, Josylvio of Sevn heeft een deel van de streamers vaak genoeg een Marokkaans woordenboek nodig. En dat terwijl Sevn juist een Surinaamse achtergrond heeft: het mag in 2016 allemaal.
Wil je weten je welke andere woorden in 2016 opvallend vaak gebruikt werden in de Nederlandse hiphop? Of welk nummer het meest 2016 nummer van 2016 is? En welke rapper de grootste taalvernieuwer is? Lees dan het hele woordenboek op 3voor12.nl.
Gerelateerd
3FM nieuws
Volg Lowlands 2024 live via 3voor12 en NPO 2 Extra3FM nieuws
Deze Lowlandsshows kun jij vanuit huis bekijken met 3voor12 en NPO 2 Extra3FM nieuws
Ronnie Flex protesteert tegen zijn voormalige label: waarom en hoe ging het eraan toe?3FM nieuws
Dit zijn de elf beste acts van Best Kept Secret op zaterdag